Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Anna: ”Har sett många döda”

Anna Benson var på väg mot flyget hem till Sverige med sin sambo Susanne när det smällde.
Ingrid Rydberg, 42, var på väg till flygplatsen i Bryssel med sina två små barn – då small det.
EU-parlamentarikern Fredrick Federley var på väg mot sitt arbete i EU-parlamentet när det kom rapporter om explosioner på flygplatsen.
EU-parlamentarikern Malin Björk (V) hade precis passerat tullkontrollen på flygplatsen i Bryssel när explosionerna inträffade.Foto: Sven Lindwall

Flera svenskar befann sig i närheten av platserna för terrorattentaten i Bryssel. Några av dem hade änglavakt – och lurade döden med bara några meters marginal.

Författaren Anna Benson skulle precis checka in på den belgiska flygplatsen Zaventem när explosionen skedde.

– Jag har sett många döda människor. Några minuter innan så hade det varit vi, känns det som, säger hon.

Den svenska författaren Anna Benson och hennes sambo Suzanne befann sig på flygplatsen i Bryssel när explosionerna ägde rum. De skulle precis till att checka in när det smällde.

– Taket ovanför rasade in. Alla sprang och skrek: Evakuera. Och de skrek på franska: Terrorism och bomber. Så vi sprang ut, berättar Anna Benson.

Hon berättar att räddningstjänst och polis snabbt kom till platsen. Själv skadades hon inte fysiskt, men det var många som blev det berättar hon.

– Vi sprang bara ut och då hamnade vi mitt i det stället där de skadade bars bort. Det var en karavan, som bara gick och gick. Otroligt många skadade, med blod och olika sorters skador. Som de mer eller mindre viftade bort för att prioritera alla som låg på marken, säger hon.

– Jag har sett många döda människor. Några minuter innan så hade det varit vi, känns det som. Så det är lite svårt att ta in, och vi är lite chockade, säger Anna Benson.

”Det är militärer här utanför”

Hon och hennes sambo har sedan försökt ta sig bort från flygplatsen. De lyckades få lift av några belgiska byggarbetare och fick skjuts till en tågstation. Då fick de plötsligt bevittna ett polisingripande.

– Nu tar poliserna människor här. Och brottar ned dem på marken. Det är militärer här utanför, de skriker. Här, precis nu. Det är sådana där poliser med rånarluvor på, berättar hon uppjagat.

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) från Göteborg hade precis passerat tullkontrollen på flygplatsen i Bryssel när explosionerna inträffade. Först hörde hon en smäll, sedan ytterligare en.

– Det rasade ner skrot och sand från taket över oss och alla blev rädda och sprang åt olika håll: min sambo sprang åt ett och jag och ett annat. Vi tappade bort på varandra, det var fasansfullt, berättar hon för Dagens ETC.

Hon berättar för Dagens ETC att hon snabbt sprang mot taxibilarna utanför flygplatsen. Samtidigt ramlade delar av taket ner bakom henne.

Tillslut kunde hon få kontakt med sin sambo via telefon.

Malin Björk berättar att det gick att ta på paniken som fyllde lokalerna.

– Människor störtade ut, andra sprang in. Det var full kalabalik, säger hon.

”Det var verkligen änglavakt”

Ingrid Rydberg, 42, var på väg till flygplatsen i Bryssel med sina två små barn då det small. En man började sen dirigera om trafiken på flygplatsområdet och berättade att det skett flera explosioner.

– Folk började springa ut från flygplatsen. Hela livet känns som ett lotteri efter de här terroristdåden som varit. Är man på fel plats vid fel tillfälle… så kan det vara ens egen tur, säger hon.

Hade hon kommit lite tidigare hade hon varit närmare detonationsplatsen.

– Vi skulle bli avlämnade utanför avgångshallen precis innan det hände. Så det var verkligen änglavakt, säger Ingrid Rydberg.

Den svenske EU-parlamentarikern Fredrick Federley var på väg mot sitt arbete i EU-parlamentet när det kom rapporterar om flera explosioner på flygplatsen.

Han är själv oskadd, meddelar han:

– Jag befinner mig nu i EU-parlamentet efter 45 minuters promenad. Det har ringt konstant i min telefon nu på morgonen och jag kontrollerar min mejlbox regelbundet för att se om det kommer någon rekommendation om säkerhetsläget.

”Lyssnar till alla säkerhetsrekommendationer”

På onsdagen är det tänkt att han ska flyga hem till Sverige och fira påsk. Nu avvaktar han instruktioner om säkerhetsläget.

– Jag kommer personligen att avvakta vad Belgiens och Europaparlamentets säkerhet säger innan jag gör eventuella ändringar i mitt schema. Men planen är att jag ska åka hem till Sverige i morgon bitti, men jag vet inte ens i vilket skick flygplatsen är i, säger han och tillägger:

– Jag kommer inte att utsätta mig för onödig fara utan lyssna till alla säkerhetsrekommendationer.

En svensk man som Expressen har varit i kontakt med och som bett om att få vara anonym berättar att han och ytterligare en svensk befann sig på flygplatsen då de först hörde en liten detonation.

– Den lät nästan som en kinapuff. Folk började springa i lite olika riktningar. Sedan fem sekunder senare small det på riktigt, berättar mannen.

De två svenskarna var på väg uppför en rulltrappa mot incheckningen när explosionen inträffade. Då befann de sig så nära att de nåddes av splittret från bomben.

– Vi blev i princip nedblåsta och slog kullerbyttor ned för rulltrappan.

Blev omplåstrade och sydda

På vägen ut såg de flera människor som låg kvar på golvet på flygplatsen, även tio minuter efter att explosionen först inträffat. Svenskarna togs om hand och blev omplåstrade och sydda av sjukvårdspersonal, men kunde sedan lämna platsen. Nu befinner de sig hos en belgisk familj.

– Vi har blivit omhändertagna av en fantastisk belgisk familj. De har öppnat sina hjärtan och sina dörrar.

Terrorattentatet på flygplatsen följdes senare av ytterligare ett attentat, denna gång vid tunnelbanestationen Maalbeeck.

Fredrika Germundsson, 23, från Trollhättan bor i närheten, och passerade platsen bara minuter efter att det skett.

– När jag kom ner för gatan så mötte jag folk som grät och som var uppenbart skärrade. Först tänkte jag att de kanske kom från flygplatsen, men sen kom jag närmare tunnelbaneingången... Det låg folk låg på marken. Många var skadade. Andra grät, säger hon och fortsätter:

– Närmare ingångarna var det glassplitter överallt. Då klickade det, att det har smällt här med.

Hon beskriver ingången till tunnelbanestationen som liten och trång. Och för att orsaka sådan stor förödelse vid marknivå, måste explosionen ha varit rejäl, resonerar hon.

– Tryckvågen har blåst ut allt: dörrar, fönster, biljettautomater, säger hon.

Fredrika avgjorde att det inte fanns något hon kunde göra på platsen för att hjälpa, och bestämde sig i stället för att gå hem och låsa in sig. Från sitt fönster följde hon sedan vad som hände.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.