Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska anhörigas oro efter skalven i Turkiet

Sverige skickar sju miljoner kronor efter jordbävningen i Turkiet och Syrien
Komikern Özz Nûjen har fått besked om att alla släktingar och vänner har överlevt jordbävningen i Turkiet.
Foto: OLLE SPORRONG
Evin Cetin, advokat och författare, är orolig över vad som hänt släkt och vänner i jordbävningen i Turkiet.
Foto: Anette Nantell/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räddningsinsatsen i turkiska Adana.
Foto: Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN

Många svenskar med rötter i det jordbävningsdrabbade sydöstra Turkiet är djupt oroade över vad som hänt deras familjer och vänner.

– Vi försöker att kontakta våra släktingar och vänner, vi vet inte om alla lever, säger Evin Cetin, advokat och tidigare S-politiker.

– Telefonerna har gått varma till våra nära och kära, gudskelov har inga liv förlorats, säger artisten Özz Nûjen.

Tusentals människor har dött i jordskalven i i sydöstra Turkiet. Och dödssiffrorna befaras stiga i området där det råder hård vinter och där hjälp har svårt att nå fram. 

Det är en tid av skräck och ovisshet för många svenskar med rötter i katastrofområdet. Det ännu svårt att få fram exakta uppgifter om skadade och döda.

”Dödssiffran kommer att öka”

– Vi har många släktingar och vänner i det drabbade området. Läget är fortfarande oklart. Det är fruktansvärt, vi vet inte om alla lever, säger Evin Cetin, advokat, författare och tidigare socialdemokratisk politiker.

– Dödssiffran kommer att öka avsevärt. Kylan är extrem, räddningsstyrkorna har svårt att komma fram, hemlösa och skadade tvingas ligga ute. Nu är det viktigt att det internationella samfundet bidrar med pengar och experter, säger hon.

Evin Cetin, 39, som är av kurdisk härkomst, var tre år när hon kom till Sverige från Turkiet. Hon var länge aktiv som S-politiker men hoppade av och blev advokat. Förra året utkom hennes uppmärksammade bok ”Mitt ibland oss” om gängkriminella.

– Vi fortsätter att ringa för att få kontakt med familj och vänner, säger hon.

Också komikern och skådespelaren Özz Nûjen, 47, har kurdiskt ursprung. Han var åtta år när han kom till Sverige från den kurdiska delen av Turkiet, som nu har drabbats svårt av jordbävningen.

”Telefonerna har gått varma”

Han och hans familj har ringt släktingar och vänner – och har kunnat förvissa sig om att alla lever.

– Det som har hänt är fruktansvärt. Telefonerna har gått varma till våra nära och kära. Vi har varit väldigt oroliga, till slut nådde vi fram till alla, säger Özz Nûjen.

– Gudskelov har inga liv förlorats bland våra vänner och släktingar. Men vi känner väldigt många vars liv och framtid sätts på spel. Deras hus och egendom har skadats, säger han.

Också han påpekar att den hårda vintern förvärrar situationen. Han säger att drabbade inte har någonstans att ta vägen och att hjälpinsatser har svårt att nå fram på de leriga vägarna.

– Människor i det drabbade området hjälper varandra. Det är en enorm solidaritet bland människorna där. Alla hjälper alla, säger Özz Nüjen.

2 000 år gamla slottet raserat efter jordbävningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.