Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Angelica mitt i brandkaoset: ”Farligt”

Två frivilliga brandmän avled i släckningsarbetet i Buxton sydväst om Sydney.
Angelica Kmeid, 27, bor i Brisbane.Foto: Privat
Bränder i Blue Mountains väster om Sydney på lördagen.Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brandmännen kämpar mot lågorna. Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svenska Angelica Kmeid, 27, befinner sig mitt i brandkaosets Australien.

Hon bor i Brisbane – storstaden som är täckt av rök.

– Alla är lite chockade, berättar Angelica.

Stora delar av Australien står i lågor. Sedan september har skogsbränderna kostat minst nio människor livet, förstört 700 hem och bränt sönder miljoner hektar mark.

Det rapporterar BBC.

Kartan visar var i Australien det brinner.Foto: My Firewatch

På lördagen skadades 54 personer i Cudlee Creek i södra Australien. 23 av dem var brandmän och två var poliser, skriver Daily Mail.

Enligt den statliga tjänsten My Firewatch härjar bränderna i nästan hela landet och är som värst på östkusten, i delstaten New South Wales. Hettan har medfört hundratals nya skogsbränder och temperaturen har stigit till nära 47 grader.

Det lilla samhället Balmoral i New South Wales har i princip förintats av bränderna, rapporterar Daily Mail.

– Vi har nåtts av förkrossande nyheter om att det inte finns mycket kvar av Balmoral, sa delstatens ledare Gladys Berejiklian på lördagen.

Det populära turistmålet Blue Mountains några mil utanför Sydney har inte heller undkommit elden. I ett klipp som lagts upp av en researrangör i området syns hur bränderna klättrar upp längs klipporna och skapar ett brinnande inferno som för tankarna till en flod av lava.

https://www.facebook.com/BlueMountainsExplore/videos/600289077373095/

Svenska Angelica: ”Alla är lite chockade”

De sydöstra delarna av Queensland, delstaten norr om New South Wales, är täckta av rök på grund av bränderna i granndelstaten, rapporterar The Courier Mail.

Myndigheter uppmanar allmänheten att stänga fönster och hålla sig inomhus om man känner sig påverkad av röken – som dock väntas försvinna under de närmaste dagarna.

Svenska Angelica Kmeid, 27, har bott i Brisbane i över fem år.

– Det är jätterökigt här. Många byggarbetsplatser har behövt stänga ner, och många andra som jobbar utomhus får inte heller jobba. Det är för farligt med röken, alla pratar om det här, säger hon och fortsätter:

– Man ser att det är rökigt, men det är inte jobbigt att andas.

Varje nyhetssändning handlar om bränderna och landets stora snackis: Att premiärminister Scott Morrison åkt på semester till Hawaii mitt i brandkaoset. BBC rapporterar att han åkte hem i förtid efter kritiken.

– Alla är lite chockade över att det är så mycket. Det är en skitstor grej. Det här är på allas läppar, säger Angelica Kmeid.

Hon berättar att många talar om att ”världen kommer gå under” och om klimatförändringar.

– Man pratar mycket om Greta Thunberg här borta, säger hon.

 New South Wales har den senaste tiden haft temperaturer på upp emot 40 grader, men nästa vecka väntas väderförhållandena bli bättre och bränderna mattas av, enligt News.com.au.

Nya värmerekordet i Australien:

Värmebölja och skogsbränder plågar landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.