Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ambassadören var med när affärsmannens son gifte sig

På bilden syns Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt och affärsmannen John Meewella leendes posera för fotografen.
Foto: Privat
Foto: PRIVAT

Bilden visar Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt på ett bröllop där affärsmannen Kevin Lius son gifte sig, erfar Expressen. 

Dagen efter giftermålet enligt uppgift ägde rum ringde Anna Lindstedt den fängslade förläggaren och svenska medborgaren Gui Minhais dotter Angela. 

Ambassadören ville boka in det kontroversiella mötet med affärsmännen Kevin Liu och John Meewella. 

– Jag vill hävda att det är i det närmaste uteslutet att de inte skulle stå i kontakt med och vara styrda av den kinesiska staten, säger Magnus Fiskesjö, före detta kulturattaché vid svenska ambassaden i Peking, om affärsmännens motiv. 

På bilden syns Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt och affärsmannen John Meewella leendes posera för fotografen.  

Den är tagen på ett bröllop för affärsmannen Kevin Lius son i miljonstaden Nanjing i östra Kina, erfar Expressen.  

Efter bröllopet kom telefonsamtalet

11 januari 

Bröllopsceremonin hölls enligt uppgift i Nanjing, enligt Expressens uppgifter.  

12 januari

Angela Gui har berättat för SVT Nyheter att hon blir uppringd av Anna Lindstedt som ville boka in ett möte med henne och affärsmännen den 24 januari. 

Enligt Angela Gui ska Anna Lindstedt ha sagt sig ha ett nytt ”spår”. Hon hade träffat några personer som ”hon litade på”, som kanske skulle kunna hjälpa till att få hennes pappa, den kinesiskfödde svenske bokförläggaren Gui Minhai som sedan 2015 sitter fängslad i Kina, frisläppt. 

Vändningen: Anna Lindstedt får ny tjänst

17 januari

Plötsligt publicerar regeringen ett pressmeddelande om att Anna Lindstedt har fått en ny tjänst som Agenda 2030-ambassadör, en satsning på 17 globala mål för hållbar utveckling som syftar till att utrota fattigdom och hunger. Satsningen ligger under UD och Finansdepartementet. En tjänst som hon skulle tillträda i mars. Enligt Sveriges Radio Ekot har en högt uppsatt UD-källa berättat att det inte var Anna Lindstedt egen önskan att lämna tjänsten i Peking. Varken regeringen eller UD säger sig ha fattat beslutet om att omplacera Anna Lindstedt, enligt Ekot

Mötet på Sheraton som utreds av Säpo

Den 24-25 januari 

Mötet på Sheraton Hotel i centrala Stockholm, med ambassadören, affärsmännen och Angela Gui, i vilket dottern upplevde en stark press från affärsmännen att sluta prata med medier om fängslandet av hennes pappa. Efter att Angela Gui beskrev mötet på sin blogg och det uppmärksammade av massmedier så kallade UD hem ambassadören och startade en utredning om händelsen. När Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, beslutade att starta en Säpo-utredning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, så avslutade UD sin utredning.  

Inför mötet publicerades flera bilder på sociala medier där Anna Lindstedt, Kevin Liu och John Meewella festar och umgås. När trion var på väg i bil till mötet förevigades ögonblicket i en selfie av Meewella. Han publicerade bilden på Twitter. Stämningen tycktes god. 

Anna Lindstedt och affärsmännen John Meewella och Kevin Liu på väg till mötet med Angela Gui.
Foto: Twitter

Vad Angela Gui har uppgivit är att det rådde en hotfull stämning under mötet med ambassadör Anna Lindstedt, Kevin Liu och John Meewella. Hon uppfattade att affärsmännen pressade henne att hålla tyst i medier om sin pappas fall, i utbyte mot att han kanske skulle kunna friges om han först dömdes. De ska även ha berättat att de skulle kunna ordna kinesiskt visum till henne genom Kinas ambassad i Stockholm.   

Gäster vittnar om vagnar med sprit

Samtidigt som konversationerna fördes serverades rikligt med alkohol, enligt Angela Gui. 

Enligt Kinakännaren Cecilia Lindqvist, som närvarade vid en del av mötet, rullades det in vagnar med sprit. 

Hon hade lockats dit i förespegling av att diskutera en kommande konsert med nyckelharpa – men förstod att det fanns en annan agenda när alkoholen serverades. 

– Ja massor, stora mängder sprit och champagne, i sådana isburkar de ställer dem i för att de ska vara kalla, och jag insåg att här ska jag inte stanna, nu måste jag i väg, oavsett vad Anna säger, sa Cecilia Lindqvist till Ekot

Gästerna svävade i ovisshet om mötets syfte

Författaren Kurdo Baksi, som är engagerad i fallet Gui Minhai och har varit drivande i att försöka få honom fri, deltog också på mötet. 

– Jag var rädd att de skulle hälla gift i mitt vinglas. De menade att om jag skulle tysta svenska medier så skulle de kanske ordna frigivningen av Gui Minhai, sa han till SVT

Även Kinakännaren Torbjörn Lodén var inbjuden till mötet och hade fått höra att Kevin Liu kanske skulle kunna finansiera en konferens som han planerade. 

På plats blev han förvånad när Angela Gui dök upp. Ambassadör Anna Lindstedt ska då ha berättat för honom att hon hoppades på att affärsmännen skulle kunna få Gui Minhai fri, enligt Sveriges Radio

Även han lämnade mötet när spritvagnarna rullades in. 

Affärsmannens hot mot Anna Lindstedt

En av affärsmännen sa att Angela Gui borde jobba med dem i Kina och att hon hade ”potential”, enligt vad Angela Gui uppgett i ett blogginlägg.  

Ambassadör Anna Lindstedt verkade tycka att allt var i sin ordning. 

Angela Gui påpekade att hon uppfattade en av affärsmännen som manipulativ. 

”Jag är ledsen att du känner så”, ska Anna Lindstedt då ha svarat, enligt blogginlägget.  

En av affärsmännen ska även ha framfört att Angela Gui måste lita på honom – annars skulle hon aldrig få se sin far igen. 

Affärsmannen ska dessutom ha dragit in Anna Lindstedt i den hotfulla diskussionen och sagt att det skulle skada ambassadörens karriär om Angela Gui fortsatte att medverka i medier. 

Detta hände efter mötet

• 3 februari 

Angela Gui berättar om mötet, som hon kallar ”bisarrt”, med Anna Lindstedt och affärsmännen i en intervju med Svenska Dagbladet. UD har ännu inte kallat hem ambassadören. 

• 13 februari 

Angela Gui berättar på nytt om mötet i ett blogginlägg. UD meddelar att de har kallat hem ambassadör Anna Lindstedt från Peking och att hennes agerande utreds av departementet. 

• 14 februari 

Säkerhetspolisen Säpo meddelar att de bedriver en förundersökning kring misstanke om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Det är vice chefsåklagare Hans Ihrman vid riksenheten för säkerhetsmål som fattat beslutet och är förundersökningsledare. Samtidigt meddelar UD att de i och med Säpos utredning avslutar sin egen och avböjer kommentarer med hänvisning till Säpoutredningen. Utrikesminister Margot Wallström (S), Anna Lindstedts högsta chef och den som skrivit under hennes förordnande som ambassadör i Peking, väljer fortfarande att inte lämna kommentarer. Istället har Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt riktat kraftig kritik mot  Anna Lindstedts agerande och menat att det är uppenbart att Kina ligger bakom – och att mötet var ett sätt att försöka tysta Angela Gui. 

• 15  februari 

Margot Wallström kommenterar för första gången Sheraton-mötet och hävdar att departementet inte känt till mötet på Sheraton, att de ser allvarligt på händelserna och är upprörda. 

Utrikesdepartementet, UD, vill inte kommentera om de känner till uppgiften om Anna Lindstedts närvaro på bröllopet med hänvisning till Säpos pågående utredning. 

– Det pågår en förundersökning och UD bistår vad jag förstår Säpo i den förundersökningen och mer än så kan jag inte kommentera just nu, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst. 

Ambassadören gick i godo för affärsmännen

Innan mötet uttryckte ambassadören förtroende för affärsmännen. 

– Anna Lindstedt säger att det här är personer hon litar på och frågar om jag är tillgänglig runt den 24 januari, berättade Angela Gui för SVT. 

DN har granskat affärsmannen Kenny Liu vars egentliga namn är Liu Wenxuan. Enligt egen uppgift är han miljardär och har en stående svit på Sheraton där han tillbringar tio dagar i månaden. Han skryter gärna om sina goda kontakter med kommunistpartiet i Kina. 

Tidningen skriver att han i Sverige har ett brett kontaktnät med högt uppsatta politiker, professorer och kulturpersonligheter. Hans kärlek till Sverige ska ha väckts när hans barn studerade vid Handelshögskolan i Jönköping. 

Samtidigt har två av hans svenska bolag, bland annat ett sjukvårdsbolag i Uppsala, gått i konkurs. Anställda ska ha fått driva domstolsprocesser för att få ut sina löner.  

Påverkansoperationer ofta lätta att avslöja

Varför Anna Lindstedt litade på att två affärsmän skulle kunna få Gui Minhai frisläppt är oklart. Hon har nästan 30 års erfarenhet av utlandstjänstgöring som diplomat. 

En person med erfarenhet av diplomatiska förbindelser under sovjetiska, ryska och kinesiska förhållanden berättar att påverkansoperationer mot ambassadtjänstemän är vanliga – och ofta lätta att avslöja med erfarenhet i bagaget.  

– I de flesta fall känner man igen dem på flera mils avstånd. Det är en bedömning som ofta kan göras efter en middag, allra senast.  

Hur känner man igen dem? 

– Många av personerna som jobbar åt kinesisk, rysk och tidigare sovjetiskt underrättelsetjänst är till att börja med ofta väldigt trevliga. Det är meningen att man ska tycka om dem. Men man känner efter ett tag att det är något de letar efter. Sedan kan man ju också googla och ta reda på vad de gjort tidigare, då brukar det ofta framträda ett mönster som gör att man kan lägga ihop två och två och inse vilka som är deras egentliga uppdragsgivare. 

Tidigare kulturattaché i Peking pekar ut Kina

Just den kinesiska ambassadörsposten anses som extra krävande. Ambassaden i Peking är Sveriges största bilaterala ambassad och Kinas politiska system utformat för att hindra insyn från utländska ambassader. 

Magnus Fiskesjö är professor i antropologi vid universitetet i Ithaca, USA. Mellan 1985 och 1988 var han kulturattaché vid svenska ambassaden i Peking. 

För honom råder ingen tvekan om vilka som varit affärsmännens uppdragsgivare i när de närmade sig Anna Lindstedt om fallet med Gui Minhai. 

– Jag vill hävda att det är i det närmaste uteslutet att de inte skulle stå i kontakt med och vara styrda av den kinesiska staten, säger Magnus Fiskesjö. 

UD vill inte kommentera kontakterna 

Varför då?

– Den här huvudfiguren Kevin Liu, han är ju någon som har ett väldigt brett kontaktnät i Sverige och varit inblandad i massor av olika ekonomiska transaktioner. Jag tror att det är helt uteslutet att den kinesiska staten skulle låta honom hålla i gång på egen hand utan att ta kontakt med honom och hålla honom under uppsikt. Och antagligen också ge honom direktiv för vad han kan göra och inte göra. Jag tror att det är helt uteslutet att den kinesiska ambassaden inte visste att han skulle ha det här mötet med Angela Gui.  

UD vill inte kommentera uppgifterna om bröllopet, eller hur långt en ambassadör bör gå i liknande umgängen eller kontakter med affärsmän, utan hänvisar till regeringskansliets etiska riktlinjer för personer som tjänstgör utomlands. 

Etiska riktlinjer vid utlandstjänstgöring

I de etiska riktlinjerna, som uppdaterades 2012, finns endast en kort skrivelse kring umgänge för utsända representanter: 

”För dig som är utsänd representant för Sverige finns det ingen klar gräns till den privata sfären. Inte heller i umgänget med vänner går det att i det egna uppträdandet helt frigöra sig från den officiella roll du har. Det du säger uppfattas också lätt som uttryck för en officiell svensk ståndpunkt. ”

Det står även: 

”Det är lika viktigt att internt föra fram egna analyser och ståndpunkter som att utåt föra det officiella Sveriges talan. Även i de fall du personligen inte delar de svenska ståndpunkterna är det självklart att du förmedlar dessa vid officiella uppdrag och i umgänget med representanter för andra länder. 

Källa: Regeringskansliets etiska riktlinjer vid utlandstjänstgöring                                                                           


Hur går det med förundersökningen om misstänkt egenmäktighet vid förhandling med främmande makt? 

– Det är inget vi kan gå in på utan det vi kan säga är det vi redan sagt: att vi har en förundersökning som leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. På grund av förundersökningssekretess finns det inga fler uppgifter som vi kan lämna nu, säger Johanna Blomqvist vid Säpos presstjänst. 

Expressen har sökt Anna Lindstedt, John Meewella, Kevin Liu och Angela Gui under flera dagars tid. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.