Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska Amanda, 28, var mitt i orkanen Irma

Trots alla varningar valde Amanda Jonegård att stanna kvar i sitt hem och vänta ut ovädret. Foto: Privat
Amanda Jonegård. Foto: PRIVAT

Hon valde att inte lämna sitt hem när orkanen Irma slog till.

Nu väntar svenska Amanda Jonegård, 28, på att vardagen ska återvända till ovädersdrabbade Tampa-området.

– Några plankor har blåst i väg annars var det inte så påtagligt, säger hon.

Det slutade att regna på måndagsförmiddagen lokal tid i Hillsborough county norr om Tampa i USA där svenska Amanda Jonegård bor och studerar sedan en tid tillbaka.

Orkanen Irma, numera nedgraderad till en tropisk storm, passerade området natten mot måndagen - men trots alla varningar valde Amanda Jonegård att stanna kvar i sitt hem och vänta ut ovädret.

– Det regnade hela natten. Jag vaknade ganska mycket och hörde att det spöregnade och susade utanför, säger hon.

 

LÄS MER: Amanda Jonegård, 28, inväntar orkanen Irma

 

När Expressen når henne på telefon har hon och grannarna varit ute och inspekterat hur närområdet klarat stormen. Det ligger kringblåsta löv överallt och några träd har knäckts i de hårda vindbyarna, men i övrigt är situationen bra efter omständigheterna.

– Det var nog lindrigare än de varnade om från början. Det var inte så mycket vatten som jag trodde, jag trodde det skulle vara  mycket mer översvämningar, säger Amanda Jonegård.

Nära sex miljoner hushåll i Florida uppges vara strömlösa på måndagen efter att Irma passerat. Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN

"Lite fler orkaner ute på havet"

Hon fortsätter:

– Det var några staket som vi har mellan våra hus här, några av de plankorna har blåst i väg annars var det inte så påtagligt. Jag tror alla städat undan ganska väl så det var inga prylar som flugit i väg och alla bilarna såg bra ut.

Nära sex miljoner hushåll i Florida uppges vara strömlösa på måndagen efter att Irma passerat. Men det är inte något som de boende i det området där Amanda Jonegård bor har märkt av.

Nu väntar de i stället på att butiker och skolor ska öppna igen. Samtidigt törs de inte pusta ut helt och hållet än:

– Tisdagen borde ju allt dra i gång igen. Sen är det ju lite fler orkaner ute på havet så jag vet inte om jag ska avvakta lite till innan jag ställer tillbaka allt. Men troligtvis blir det inget mer, säger Amanda Jonegård.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!