Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska Alexandra, 50, död i flygplanskraschen

Svenska Alexandra Wachtmeister dog i flygplanskraschen i Etiopien. Foto: PRIVAT
Den svenske företagaren Jonathan Seex, 45, som utvandrade till Kenya 2008, är en av de döda i flygkraschen i Etiopien. Foto: Tamarind Group/Facebook
Josefin Ekermann, 30, från Civil rights defenders dog i kraschen. Foto: PRIVAT
Fyra svenskar var bland de 157 som omkom när ett Ethiopian Airlines-plan kraschade i Etiopien i söndags. Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Planet, en Boeing 737 Max 8, skulle flyga från Addis Abeba i Etiopen till Kenyas huvudstad Nairobi med 149 passagerare och 8 besättningsmän ombord. Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alexandra Wachtmeister, 50, är en av de svenskar som omkom i flygplanskraschen utanför Addis Abeba i söndags. 

Den mångåriga Sida-medarbetaren är djupt saknad bland kollegerna. 

”Sorgen och förstämningen är stor bland kollegorna”, skriver organisationen i ett minnesord.

Fyra svenskar var bland de 157 som omkom när ett Ethiopian Airlines-plan kraschade i Etiopien i söndags. 

Expressen har tidigare skrivit om att två av de omkomna svenskarna är flerbarnspappan Jonathan Seex – som drev restauranger, hotell och kasino i Kenya – och Josefin Ekermann, 30, från Civil rights defenders som var på tjänsteresa. 

Den tredje svensken som omkom är mångåriga Sida-medarbetaren Alexandra Wachtmeister, 50 år.

Sidas generaldirektör har nu skrivit om sorgen bland kollegerna på arbetsplatsen där Alexandra Wachtmeister arbetat i nära 16 år.

”Vi minns Alexandra med glädje; lyssnande, närvarande och en person som tog sig tid med andra. Språkbegåvad och analytisk och med en fallenhet att knyta vänskapsband och skapa nätverk var hon än arbetade”, står det på hemsidan.

 

Flygplansvraket i Etiopien. Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

”Genuint nyfiken”

Vidare skriver Carin Jämtin att Alexandra hade en fantastisk kapacitet att omsätta sin empati till handling. 

”Hon var genuint nyfiken och intresserad av att hela tiden lära sig mer. Det gällde inte bara jobbet; fritiden fylldes med många aktiviteter som hade med natur och kultur att göra, som körsång, bokcirkeln och fritidshuset”.

”Sorgen och saknaden efter Alexandra är mycket stor”.

Wachtmeister ska ha arbetat med miljöfrågor, med stort fokus på Asien, och var på väg till Nairobi och FN:s miljötoppmöte.

Bad om att få vända

Planet, en Boeing 737 Max 8, skulle flyga från Addis Abeba i Etiopen till Kenyas huvudstad Nairobi med 149 passagerare och 8 besättningsmän ombord. Efter bara några minuter i luften störtade planet, det efter att piloten bett om att få vända tillbaka till flygplatsen och landa. 

Passagerarna kom från ett trettiotal olika länder. Flertalet av dem ska ha arbetat på biståndsorganisationer som till exempel FN. Många var på väg till samma miljökonferens som Alexandra Wachtmeister skulle delta i.

Expressen har varit i kontakt med Alexandra Wachtmeisters familj, som hänvisar till minnesorden på Sidas hemsida.