Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska åklagare får förhöra Assange

Julian Assange kan förhöras på Ecuadors ambassad. Foto: Facundo Arrizabalaga / EPA / TT
Efter fyra år kan dödläget vara brutet. Foto: Carl Court / GETTY IMAGES

Fyra år efter att Sverige begärt att få förhöra Julian Assange i London – nu kan det vara slut på dödläget.

Enligt nyhetsbyrån AFP har Ecuadors justitieminister svarat positivt på den svenska regeringens begäran om att få träffa Wikileaks–grundaren.

Snart kan en svensk åklagare möta Assange i London.

– Att hålla förhöret efter sex år medför nog att förundersökningen skadats på ett sätt som inte går att reparera, säger försvarsadvokat Thomas Olsson till TT.

Sedan 2010 har Julian Assange, 44, varit misstänkt för en våldtäkt i Sverige – och i sex år har han nu suttit häktad i sin frånvaro. Sedan dess har han fått politisk asyl i Ecuador och uppehållit sig på landets ambassad i London. Under onsdagen kom nyheten att Julian Assange överklagat häktningsbeslutet igen.

På torsdagen kommer en ny vändning i fallet: En svensk åklagare kommer att få förhöra Wikileaks-grundaren på Ecuadors ambassad i London. Detta ungefär fyra år efter att Sveriges regering skickat begäran. Det här skriver nyhetsbyrån AFP.

 

 

 

 

Ecuador: Vi har samarbetat i fyra år

Det är Ecuadors justitieminister som nu svarat positivt på Sveriges begäran. Det innebär att dödläget är slut – och att brottsutredningen för första gången på mycket länge kan gå vidare.

– Under de kommande veckorna kommer ett datum att fastställas, säger Ecuadors utrikesministerium i en kommuniké.

Julian Assange har hittills nekat till alla anklagelser. I kommunikén från Ecuadors utrikesministerium står det också att läsa:

– I mer än fyra år har regeringen i Ecuador erbjudit sig att samarbeta för att underlätta ett förhör med Julian Assange i ecuadorianska ambassaden i London, samt föreslå andra politiska och rättsliga åtgärder i syfte att nå en tillfredställande lösning för alla inblandade parter i rättsfallet mot Julian Assange.

Försvarsadvokaten: "Förundersökningen har skadats"

Julian Assanges försvarare, Thomas Olsson, menar samma sak. Så här säger han till TT:

– En förundersökning är i mycket en färskvara i så motto att det gäller att säkra de uppgifter som finns så nära händelsen som möjligt. Den möjligheten har åklagaren haft eftersom Julian Assange har erbjudit förhör under hela den här tiden, säger advokat Thomas Olsson, som försvarar Julian Assange.

– Att hålla förhöret efter sex år medför nog att förundersökningen skadats på ett sätt som inte går att reparera.

"Alla utredningsåtgärder är genomförda"

Åklagarmyndigheten gjorde en formell begäran till Ecuador i januari om att få förhöra Julian Assange på ambassaden i London. När Expressen söker åklagaren är hon på semester.

Men Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, hoppas att dödläget nu kan få ett stopp – så att utredningen kan fortsätta.

– Den här förundersökningen har pågått sedan 2010. Egentligen är alla utredningsåtgärder genomförda, utom förhöret med Assange, säger hon.

Samtidigt tillägger hon att det förstås är problematiskt att det har gått sex år sedan ärendet påbörjades.

– Bevisning är en färskvara. Flera utredningsåtgärder kommer ju nu troligtvis att genomföras, men människor glömmer saker och allt blir med tiden mindre tillförlitligt, säger Karin Rosander.

"Beslutet är hans eget"

För att utredningen överhuvudtaget skulle kunna framåt så var ett förhör med Julian Assange av allra största vikt.

Men den som nu hoppas på att Assange i och med förhöret är ett steg närmare att dyka upp i Sverige får nog tänka om.

– Om det leder så långt kan åklagaren komma att väcka åtal, men då krävs det att Assange är närvarande. Och det är ingenting vi kan styra över, oavsett om vi har hållit förhör med honom eller inte. Beslutet att lämna Ecuadors ambassad är hans eget, säger Karin Rosander