Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Akademien förlorar tvisten mot nazistiska NMR

Svenska Akademin stämde nazistiska NMR för att ha publicerat dikter av bland andra Esaias Tegnér.
Men patent- och Marknadsdomstolen friar NMR.

Svenska Akademien förlorar den rättsliga striden mot nazistiska NMR.

Akademien stämde NMR efter att de publicerat dikter på sin sajt Nordfront, men patent- och marknadsdomstolen friar nu NMR, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Akademien tvingas i stället ersätta NMR med nära 1,5 miljoner kronor.

Nazistiska NMR publicerade flera dikter på sin sajt Nordfront, där den upphovsrättsliga skyddstiden hade gått ut. Svenska Akademien ansåg att de använde dikter på ett sätt som skulle kunna strida mot de så kallade klassikerskyddet.

Det har handlat om utdrag ur dikter av författarna Esaias Tegnér, Viktor Rydberg och Verner von Heidenstam.

Enligt Akademien var en del av det övriga materialet brottsligt eller gav i vart fall uttryck för nedvärdering och kränkning av folkgrupper. Verken hade därför, enligt Akademien, använts i ett främmande och kränkande sammanhang. 

NMR å sin sida hävdade bland annat att återgivningarna inte omfattades av klassikerskyddet på grund av att de litterära verken inte hade förändrats eller förvanskats.

Frågan som nu avgjorts i domstol handlade om ifall klassikerskyddet kunde tillämpas och där går alltså patent- och marknadsdomstolen inte på Akademiens linje.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.