”Vi hoppas att få det klart under maj månad”, säger Svenska Akademiens ledamot Göran Malmqvist. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN”Vi hoppas att få det klart under maj månad”, säger Svenska Akademiens ledamot Göran Malmqvist. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi hoppas att få det klart under maj månad”, säger Svenska Akademiens ledamot Göran Malmqvist. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Man bör kunna skriva en essä eller liknande. Hålla tal. Hålla ut när vi hamnar i svackor”, säger Kristina Lugn om vad som krävs av nya ledamöter. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN”Man bör kunna skriva en essä eller liknande. Hålla tal. Hålla ut när vi hamnar i svackor”, säger Kristina Lugn om vad som krävs av nya ledamöter. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Man bör kunna skriva en essä eller liknande. Hålla tal. Hålla ut när vi hamnar i svackor”, säger Kristina Lugn om vad som krävs av nya ledamöter. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Akademiens hemliga lista med tänkbara ledamöter

Publicerad

Svenska Akademien planerar att välja in fyra nya ledamöter innan maj är slut.

Inför torsdagens sammankomst finns en lista med tiotal namn över tänkbara ledamöter.

– Vi behöver en skicklig jurist och en författare, säger ledamoten Göran Malmqvist.

Svenska Akademien består normalt av 18 ledamöter. Den skaran har, i spåren av höstens och vårens kris i institutionen, sakta reducerats till tio aktiva ledamöter.

Fyra ledamöter har begärt utträde och fyra ledamöter deltar inte i Akademiens arbete för närvarande.

De fyra utträdda ledamöterna ska ersättas och inval ska ske i maj, säger ledamoten Göran Malmqvist.

– Vi hoppas att få det klart under maj månad, säger han och fortsätter:

– Vårterminen är slut 31 maj. Sedan tar vi sommaruppehåll.

 

LÄS MER: Svenska Akademien pressas om Nobelpriset i litteratur 

 

Det innebär att Svenska Akademien, som sammanträder varje torsdag, har tre möten på sig att komma fram till nya namn.

Tiotal namn på Svenska Akademiens lista

I dagsläget finns en lista på tiotalet namn. Kristina Lugn, ledamot i Svenska Akademien, säger att det är många avväganden som ledamöterna ska göra för att välja in nya kolleger.

"Det behövs en rad egenskaper förutom att suveränt behärska sitt ämbete. Man bör kunna skriva en essä eller liknande. Hålla tal. Hålla ut när vi hamnar i svackor. Helst tala fler främmande språk än engelska. Vara beredd att satsa tid – på bekostnad av det egna författarskapet för att ta del av andras", skriver hon i ett mejl och säger att man just nu letar efter författare eftersom många av dem försvunnit från Akademien i och med den senaste tidens avhopp.

”Man bör kunna skriva en essä eller liknande. Hålla tal. Hålla ut när vi hamnar i svackor”, säger Kristina Lugn om vad som krävs av nya ledamöter.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon får medhåll av Göran Malmqvist.

– Vi vet vilken kompetens vi behöver. Det vet vi. Vi behöver en skicklig jurist och en berättare, en författare!

 

LÄS MER: Fyra ledamöter lämnar Svenska Akademien permanent

 

Listan på namn som diskuteras är strikt hemlig och än så länge har ingen fått en fråga om att inträda i Akademien. Det sker först efter att ett beslut är fattat.

Kristina Lugn: Lars Norén Sveriges största nu levande författare

Kristina Lugn skriver i sitt mejl om poeten och dramatikern Lars Norén.

"Sveriges störste nu levande författare är enligt min åsikt Lars Norén. Tror du att han är med på min förslagslista?"

"Sveriges störste nu levande författare är enligt min åsikt Lars Norén”, skriver Kristina Lugn i ett mejl till Expressen.Foto: ANNA BERGKVIST / GT/EXPRESSEN

Också Fredrik Wersäll, före detta hovrättspresident och tillträdande riksmarskalk vid hovet, är ett namn som har nämnts i spekulationerna.

Det kommenterar Göran Malmqvist med ett skratt:

– Vi kan säga: Jag har sett namn i pressen, men de har inte visat sig vara så väldigt skickliga. Vi kommer att lägga ner mycket arbete på detta. Det ska vara hemligt tills vi har beslutat.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag