Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare för Svenska Akademien. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNAnders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare för Svenska Akademien. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare för Svenska Akademien. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius och Sara Stridsberg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNSara Danius och Sara Stridsberg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius och Sara Stridsberg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Akademiens krisplan – vill att Danius kommer tillbaka

Publicerad

Svenska Akademien vill att de inaktiva ledamöterna, däribland Sara Danius, återvänder.

Den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson berättar nu om Akademiens krisplan.

–  Det har varit svåra tider med djupa konflikter, men jag vill tro att tiden är mogen för försoning, säger han i ett pressmeddelande.

På torsdagseftermiddagen sammanträder Svenska Akademien vid sin veckovisa sammankomst i Börshuset i Gamla stan i Stockholm.

Inför det har Anders Olsson nu informerat, via ett pressmeddelande, hur Akademien planerar att lösa den kris de befinner sig i.

Han tar bland annat upp att man tagit in extern hjälp – kompetent inom juridik, konflikthantering, organisationens uppbyggnad och kommunikation – för att lösa de djupa motsättningar som finns inom Akademien.

Vill att Danius återvänder

Ledamöter har också bildat arbetsgrupper för att arbeta med jävsfrågor, in- och utträdesfrågor, sekretess och potentiella missförhållanden.

– Vår förhoppning är att även de ledamöter som för närvarande inte är aktiva i Akademien, men som inte begärt utträde, åter ska engagera sig i detta viktiga arbete, säger Anders Olsson i pressmeddelandet.

Han öppnar därmed för att de fyra ledamöter som är inaktiva i Akademiens arbete – men som ännu inte formellt har begärt utträde – ska återvända.

De fyra ledamöter som är vilande är Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius och Katarina Frostenson.

Krävde förnyelse av Akademien

Tre av dessa – Espmark, Danius och Englund – skrev ihop med den redan avhoppade Klas Östergren ett brev till Nobelstiftelsen där de vädjade om just en extern grupp som skulle förnya Akademien.

Nobelstiftelsen har ställt sig bakom idén och berättat att de fört samtal med Akademien om detta – och satt press på dem om Nobelpriset.

– Vi håller ett öga på Akademien och försöker att hjälpa dem så att de i framtiden kan dela ut Nobelpriset på ett bra sätt. På den punkten är vi väldigt noga och har intensiva diskussioner, sa Carl-Henrik Heldin, styrelseordförande i Nobelstiftelsen, tidigare i veckan.

Anders Olsson berättar också sammanfattade om Svenska Akademiens kris i sitt pressmeddelande:

– Det är uppenbart att Svenska Akademien har ett stort behov av att förändra sitt sätt att arbeta. Den kris som Akademien genomlever är mycket allvarlig. Ett tydligare fokus på Akademiens uppgift, ett väl fungerande inre arbete och ett återupprättat förtroende är av största vikt för att Svenska Akademien även framledes ska kunna kunna verka för det svenska språket och den svenska litteraturen, samt för att Nobelpriset i litteratur ska kunna upprätthålla den internationella ställning som priset förtjänar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag