Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Akademien tar bort namn på personal och duckar frågor

Börshuset i Stockholm där Svenska Akademien sammanträder.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius vägrar att svara på frågor.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Akademien plockar bort namn och telefonnummer på medarbetare från sin hemsida.

Orsaken är att de blivit nedringda.

Samtidigt vägrar ständiga sekreteraren Sara Danius att svara på några frågor.

Krisen i Svenska Akademien växer sig större. I fredags meddelade tre ledamöter att de hoppar av arbetet i Akademien, i söndags kallades ständiga sekreteraren Sara Danius till Drottningholms slott av kungen och samtidigt hänger ytterligare ett avhoppshot i luften från den tämligen nytillträdda ledamoten Sara Stridsberg. 

Under måndagen har Sara Danius och de andra akademiledamöterna gjort sig oanträffbara. Inte heller personal på Svenska Akademien har gått att nå.

Margaretha Söderling, assistent till Sara Danius, har inte svarat i telefon trots upprepade försök att nå henne.

Sara Danius assistent har inte svarat i telefon trots upprepade försök att nå henne.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Namn plockas bort från Svenska Akademiens hemsida

Nu har Svenska Akademien plockat bort namn och telefonnummer till medarbetare som tidigare har stått på deras hemsida.

Från att tidigare ha listat 14 namn och kontaktuppgifter till dessa står nu endast två namn på sidan: Sara Danius och kansliansvarig Louise Hedberg.

 

LÄS MER: Katarina Frostenson hördes inte – då dök hon upp oannonserat 

 

Kontaktvägar till Sara Danius assistent, räntmästaren och intendenten står också – men namn på dessa medarbetare har tagits bort sedan i eftermiddags.

– Vi har gjort det för att det är väldigt många som ringer nu på alla möjliga telefonnummer, och vi behöver fokusera på verksamheten. Det är av den enkla anledningen, säger Louise Hedberg, kansliansvarig på Svenska Akademien.

”Har ingen information att delge”

Men att ni har tagit bort just namnen, telefonnumren står ju kvar till flera?

– Nej, jag har ingen information att delge dig. Jag måste fokusera på mitt jobb här.

 

LÄS MER: Kungen om krisen i Svenska Akademien: ”Låt det ta lite tid” 

 

Expressen har sökt Sara Danius per mejl under dagen. Strax efter halv fem återkopplade hennes assistent Margaretha Söderling i ett mejl och meddelade att hon inte kommer att lämna några kommenterar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.