Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Akademien röstade om att begränsa Frostensons roll

Röstningen om Katarina Frostenson ska ha skett i minst två omgångar.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Sara Danius har vägrat svara på frågor om hur omröstningen slutade och hur det påverkar Katarina Fronstensons ledamotsroll.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Akademien röstade om att begränsa Katarina Frostensons roll som ledamot.

Enligt uppgifter till Expressen ska röstningen ha skett i minst två omgångar – men Sara Danius vägrar svara på frågor om resultatet.

– Hon har bestämt sig för att inte ge några kommentarer just nu, säger Margaretha Söderling, assistent till den ständiga sekreteraren.

I torsdags sammanträdde Svenska Akademiens ledamöter i Gamla stan. Mötet ledde till att Akademien nu genomgår sin djupaste kris någonsin – efter att de tre ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund nu lämnat arbetet. 

Orsaken till deras beslut var Akademiens omröstning om huruvida ledamoten Katarina Frostenson på stol nummer 18 skulle uteslutas eller inte.

Åtta ledamöter röstade för att behålla henne medan sex ledamöter röstade för uteslutning. Tre ledamöter deltog inte, liksom Frostenson.

Enligt uppgifter till Expressen försökte Akademien därefter med ett slags mellanväg där Frostensons roll som ledamot skulle inskränkas eller begränsas. 

 

LÄS MER: Jean-Claude Arnault avslöjade namnen på sju Nobelpristagare, enligt utredning 

 

Minst två omröstningar om att rollen skulle begränsas ska enligt uppgifter ha hållits. 

Sara Danius assisten: ”Många bollar i luften nu”

Hur omröstningen slutade och hur det påverkar Katarina Frostensons ledamotsroll vägrar Sara Danius, Akademiens ständiga sekreterare, att svara på.

– Någon gång kan den besvaras. Men inte nu. Hon kan helt enkelt inte ge några kommentarer nu, säger Margaretha Söderling, assistent till Sara Danius.

Varför inte det?

– Ja, därför att det är många bollar i luften just nu. 

Vad är det för bollar?

– Det pågår så pass mycket, så att då betyder det att hon har bestämt sig för att inte ge några kommentarer just nu.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius vägrar att svara på frågor om hur omröstningen slutade och hur det påverkar Katarina Fronstensons ledamotsroll.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den här frågan är ju aktuell här och nu. Vem hos er kan ge besked i frågan? 

– Vi kan inte ge några kommentarer i personalen.

Och det är ingen annan än Sara Danius som kan svara på den frågan?

– Nej, det är ingen annan som kan göra det, dessvärre. 

Omröstningen slutade till Frostensons fördel

Flera uppgiftslämnare berättar för Expressen att åtminstone den första omröstningen slutade till Frostensons fördel, det vill säga att hennes ledamotsroll fortsatte oinskränkt.

– Man ville inte skapa något A- och B-lag i Akademien, säger en person med insyn i arbetet.

 

LÄS MER: Kungen om krisen i Svenska Akademien: ”Låt det ta lite tid” 

 

Enligt uppgifter ska dock Frostensons roll som ledamot ha påverkats på något sätt och hur det påverkas ska också ha specificerats i ett pressmeddelande som författades men som senare aldrig skickades ut.

– Det är obsolet nu. Men det kommer att komma ut mycket mer under den här veckan tror jag. Det som kommit ut hittills är bara en liten del, säger en källa till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.