– Jag tror att vi alla förstod allvaret, så vi var tvungna att ta en kompromiss, ett steg tillbaka, säger Anders Olsson, direktör för Svenska Akademien. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN– Jag tror att vi alla förstod allvaret, så vi var tvungna att ta en kompromiss, ett steg tillbaka, säger Anders Olsson, direktör för Svenska Akademien. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Jag tror att vi alla förstod allvaret, så vi var tvungna att ta en kompromiss, ett steg tillbaka, säger Anders Olsson, direktör för Svenska Akademien. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgående sekreteraren Sara Danius lämnade börshuset hand i hand med ledamoten Sara Stridsberg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNAvgående sekreteraren Sara Danius lämnade börshuset hand i hand med ledamoten Sara Stridsberg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgående sekreteraren Sara Danius lämnade börshuset hand i hand med ledamoten Sara Stridsberg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Akademien kan inte fatta beslut längre

Publicerad

Ledamot efter ledamot meddelar att de lämnar Svenska Akademien.

Nu är Akademien i praktiken endast elva – det innebär att de inte kan fatta beslut, enligt sina egna stadgar.

Kungen har meddelat att han överväger att ändra stadgarna – men:

– Att han anser sig ha den rätten. Det kan jag inte omedelbart se, säger Krister Thelin, jurist.

Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren meddelade i fredags att de lämnar sina poster i Svenska Akademien. På torsdagen kom nästa våg av avhopp: Ständiga sekreteraren Sara Danius lämnar, så även ledamoten Katarina Frostenson.

1989 lämnade ledamoten Kerstin Ekman Akademien, i protest mot Svenska Akademiens hållning i Salman Rushdie-affären.

Tolv ledamöter krävs – bara elva är aktiva

Det innebär att Svenska Akademien, som traditionellt består av 18 ledamöter, nu bara har tolv. I praktiken är Akademien dock endast elva: Ledamoten Lotta Lotass har inte deltagit i sammankomsterna sen 2015.

För att Svenska Akademien ska kunna fatta beslut krävs tolv medlemmar, enligt stadgarna. Punkt sju i stadgarna klargör:

”Ej må val af nya Ledamöter företagas, utan at til thet minsta Tolf Ledamöter tilstädes äro.”

Ledamöterna – de är kvar och de har gått

Lotta Lotass – har inte deltagit i Svenska Akademiens sammankomster sen 2015.

 

Bo Ralph – sitter kvar.

 

Sture Allén – sitter kvar.

 

Anders Olsson – sitter kvar.

 

Göran Malmqvist – sitter kvar.

 

Tomas Riad – sitter kvar.

 

Sara Danius – meddelade torsdagen den 12 april att hon lämnar.

 

Jesper Svenbro – sitter kvar.

 

Jayne Svenungsson – sitter kvar.

 

Peter Englund – meddelade fredagen den 6 april att han lämnar sin stol.

 

Klas Östergren – meddelade fredagen den 6 april att han lämnar sin stol.

 

Per Wästberg – sitter kvar.

 

Sara Stridsberg – sitter kvar.

 

Kristina Lugn – sitter kvar.

 

Kerstin Ekman – lämnade sin stol 1989 i protest mot Svenska Akademiens hållning i Salman Rushdie-affären.

 

Kjell Espmark – meddelade fredagen den 6 april att han lämnar sin stol.

 

Horace Engdahl – sitter kvar.

 

Katarina Frostenson – meddelade torsdagen den 12 april att hon lämnar.

Svenska Akademien kan inte fatta beslut

Det innebär att Akademien inte kan välja in någon ny ledamot, om inte den passiva ledamoten Lotta Lotass går in.

Kungen, Svenska Akademiens högste beskyddare, överväger att ingripa mot Akademien och dess stadgar.

– Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde, sa han i ett uttalande i veckan.

Det arbetet pågår, uppger Hovet.

– Vi arbetar med en ny Akademie. Det är ett försök att rekonstruera Akademien i en situation som varit enormt kritisk. Jag tror att vi alla förstod allvaret, så vi var tvungna att ta en kompromiss, ett steg tillbaka, säger Anders Olsson, direktör för Svenska Akademien.

”Svårt att spekulera”

Krister Thelin, jurist, säger att det är svårt att säga vad det kommer innebära att Svenska Akademien är tolv – i praktiken elva – ledamöter.

– Ja, det är svårt att spekulera i det här. Det finns en nedre gräns som nämns på tolv, när det gäller att välja in nya medlemmar. Men sen finns det andra gränser, på nio och sju. Jag har inte stadgarna framför mig, säger Thelin.

Thelin: Inte säkert att kungen kan agera

Samtidigt menar Thelin att det inte är alls säkert att kungen har någon möjlighet – ens rätt – att ändra stadgarna i Svenska Akademien.

– Det som varit mitt intresse är inte hur stadgarna tolkas, utan vem det är som äger rätten att ändra dem. Där har vi då det rätt överraskande beskedet från kungen, att han anser sig ha den rätten. Det kan jag inte omedelbart se. Det kan vara så, men jag har inte sett någon grund för varför det är så. Vi hade ju en rätt omfattande regeringsformsändring 1974, som i princip avlövade statschefen allt, säger Thelin.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag