Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tua Forsström utsedd till ny ledamot i Svenska Akademien

Tua Forsström. Foto: Niklas Sandström / Albert Bonniers
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Akademien har utsett författaren Tua Forsström till ny ledamot.

Hon efterträder Katarina Frostenson, som nyligen lämnat efter en förlikning, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande. 

– Jag har stor tillförsikt inför framtiden. Jag vill helst inte tala om någon kris längre heller utan vi har kommit över de värsta problemen just nu, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Den finlandssvenska poeten Tua Forsström valdes in i Akademien redan i förra veckan. Eftersom hon är finsk medborgare har både kungen och den finske presidenten informerats vilket inte har kunnat ske förrän nu, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT.

Tua Forsström efterträder Katarina Frostenson som nyligen lämnade Akademien efter en förlikning.

71-åriga Tua Forsström är uppväxt i västra Nyland men bor i dag i Helsingfors. Hon är en av Nordens främsta poeter, men har också skrivit dramatik och samarbetat med tonsättare.

Anders Olsson om Katarina Frostensons efterträdare: ”Bra idé”

– Hon efterträder Katarina Frostenson på stol 18. Det tycker jag är en bra idé – en stor lyriker som efterträder en stor lyriker, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare till TT.

Tua Forsström, 71, är en av Nordens främsta poeter. Foto: EMMI KORHONENLEHTIKUVA / LEHTIKUVA TT NYHETSBYRÅN
Tua Forsström. Foto: Niklas Sandström / Albert Bonniers

– Tua Forsström är en erfaren lyriker, hon har varit med länge, hon är född 1947. Men hon är väldigt aktiv och gav ut en fantastisk diktsamling förra året, ”Anteckningar”, så hon är i hög grad en produktiv lyriker, säger Anders Olsson.

Anders Olsson: ”Vi har ändå gjort få försök”

Anders Olsson ser inte någon nackdel med att välja in en finlandssvensk författare.

– Det är språket som är det viktigaste i litteraturen, det svenska språket. Och hon är en sådan fantastisk lyriker. Vi gör inte den skillnaden, det är inte medborgarskapet som är avgörande här, säger Anders Olsson till TT.

Tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han tycker inte att det ligger någon sanning i att Svenska Akademien skulle haft svårt att rekrytera nya ledamöter i Sverige.

– Nej, det kan jag inte säga att det har legat någon sanning i. Vi har ändå gjort ganska få försök och det har i stort sett varit lyckosamt, säger Anders Olsson till TT.

Svenska Akademien fortsätter att prioritera kvinnliga ledamöter vid invalen, enligt Anders Olsson.

– Vi måste stärka den kvinnliga representationen. Det har jag sagt flera gånger och det står jag fast vid, säger han till TT.

Flera nya ledamöter i Svenska Akademien 2018

Svenska Akademien har efter skandaler och flera avhopp under 2017 och 2018 valt in ett antal nya ledamöter. 2018 valdes Eric M. Runesson in på Lotta Lotass tidigare stol, liksom Mats Malm, som efterträdde Klas Östergren och Jila Mossaed som tog över efter Kerstin Ekman på stol nummer 15. 

Anders Olsson säger till TT att han tycker att Akademien står på en stabilare grund nu jämfört med för några månader sedan.

– Det har känts som att vi är har varit på väg åt rätt håll ganska länge nu. Jag har stor tillförsikt inför framtiden. Jag vill helst inte tala om någon kris längre heller utan vi har kommit över de värsta problemen just nu, säger han till TT.

Stolarna nummer 9 och 13 står fortfarande tomma. Tua Forsström väntas tillträda vid den årliga högtidssammankomsten den 20 december och tills dess hoppas Anders Olsson att fler inval ska ha ägt rum.

 

Tua Forsström

Född: 1947 i finska Borgå, uppvuxen i västra Nyland.

Bor: I Helsingfors.

Bakgrund: Jobbade 1972 till 1992 som förlagsredaktör, har därefter varit författare på heltid.

Böcker: Debuterade 1972 med diktsamlingen ”En dikt om kärlek och annat” och är mest känd som lyriker. Hon har skrivit tolv diktsamlingar varav den mest kända ”Anteckningar” kom i fjol.

Priser: Är sin generations mest prisbelönta finländska poet och har bland annat tagit emot Nordiska rådets litteraturpris, Edith Södergran-priset, Svenska Akademiens Finlandspris, Gerard Bonniers lyrikpris, Svenska Akademiens Bellmanpris, De Nios stora litteraturpris och Werner Aspenström-priset.

(TT)