Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyra lämnar Svenska Akademien permanent

Sara Stridsberg. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lotta Lotass. Foto: KARIN MALMHAV / GT/EXPRESSEN
Klas Östergren. Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK
Kerstin Ekman. Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

Svenska Akademien beviljar Lotta Lotass, Sara Stridsberg, Klas Östergren och Kerstin Ekman utträde, skriver Svenska Dagbladet.  

Det betyder att nya ledamöter kan väljas in. 

Klas Östergren, Lotta Lotass och Sara Stridsberg har begärt utträde ur Svenska Akademien den senaste månaden. Kerstin Ekman har tidigare uttryckt att hon vill lämna Akademien.

Nu beviljas alltså de fyra ledamöterna utträde ur Akademien, rapporterar Svenska Dagbladet.

Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius och Katarina Frostenson har inte formellt lämnat Akademien men deltar inte i dess arbete. Senast den 1 september måste de lämna besked om huruvida de ska begära utträde, har ledamoten Per Wästberg tidigare sagt till SvD.

"Vi har redan diskuterat inval"

Med fyra som har utträtt ur Akademien och lika många som inte deltar i arbetet återstår nu tio arbetande ledamöter. De diskuterar nu vilka personer som ska väljas in som nya ledamöter, rapporterar SvD.

– Vi har redan diskuterat inval, och vi kommer att fortsätta göra det under våren, säger Anders Olsson och tillägger att det pågår ett intensivt arbete kring utträden och inval, säger den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson till tidningen.

Ekman om Akademien: Desperat liten skara

Kerstin Ekman, som inte har deltagit i arbetet på 29 år, kommenterar nyheten i Dagens Nyheter. Hon menar att Akademien aldrig haft rätt att neka henne utträde.

"De har inte rätt att bevilja mig det som var ett faktum redan 1989. Men denna desperata lilla skara som misskött akademien försöker fortfarande tala ett slags maktspråk. Vi förbjuder. Vi beviljar", skriver hon bland annat.

Englund: Borde ha fått Nobelpriset

I fredags meddelade Svenska Akademien att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut i år, på grund av kulturinstitutionens sargade förtroende hos omvärlden.

Ledamoten Peter Englund, som inte längre deltar i Akademiens arbete, gjorde på måndagen en publicering på sitt Instagramkonto som knyter an till Nobelprisdiskussionen.

Englund återger ett utdrag ur en text av poeten och essäisten Paul Valery om att "stora män" är dödliga i dubbel bemärkelse.

"Sedan de väl själva försvunnit, återstår för dem att mista den plats och det inflytande de förvärva i andens värld".

Peter Englund lägger till att Valery, som dog 1945, enligt hans mening borde ha fått Nobelpriset.

https://www.instagram.com/p/BieUCIcF7DB/?hl=sv