Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Akademien betalade för boken om Arnaults klubb

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp. Trots det har han genom åren fått miljoner i bidrag för verksamheten på klubben Forum.Foto: ERICH STERING / DN
Boken ”Källarhändelser Forum Nutidsplats för kultur” om verksamheten på Forum.

Jean-Claude Arnault har genom åren fått miljoner i bidrag för sin verksamhet på kulturscenen Forum - en av bidragsgivarna är Svenska Akademien.

Men flera institutioner och myndigheter har gett bidrag som man nu antingen stoppat eller ser över.

Utöver de årliga bidrag som Forum fått från Svenska Akademien har man också delvis finansierat en bok om klubben med 50 000 kronor.

Flera ledamöter - några är Arnaults nära vänner - deltar med texter i boken.

 

I decennier har Forum varit en maktfaktor i kultursverige. Samtidigt har Forums grundare, Jean-Claude Arnault, genom kulturscenen byggt upp ett stort nätverk och gjort sig själv till en maktfaktor. 

Jean-Claude Arnault har mycket nära band med Svenska Akademien

Flera av hans närmsta vänner sitter i Akademien, precis som hans hustru Katarina Frostenson. Vännerna är Horace Engdahl, Per Wästberg och Anders Olsson. Tillsammans med flera andra bidragsinstitutioner har Svenska Akademien finansierat kulturverksamheten Forum. 

Enligt Svenska Akademiens egna uppgifter har man till Forum betalat 126 000 kronor per år sedan 2010.

 

LÄS MER: Kulturprofilens maktspel – hot, löften och misstänkta sexövergrepp

 

Boken skriver historien om klubben och Arnault

Men Svenska Akademien har också varit med och finansierat en bok om verksamheten på Forum, där Arnault själv skrivit förordet, och där det görs ett bokslut över åren 1989 till 2007 på kulturscenen. 

Boken, ”Källarhändelser Forum Nutidsplats för kultur,” på 749 sidor, finansierades delvis med ett bidrag från Akademien på 50 000 kronor. 

Enligt Svenska Akademiens egna uppgifter har man betalat 126 000 kronor till Forum varje år sedan 2010.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Flera ledamöter, så som Sara Danius, Anders Olsson, Per Wästberg, Katarina Frostenson och Horace Engdahl medverkar i den.

Utan Svenska Akademiens pengar hade boken aldrig kunnat bli av.  Den sålde i cirka 500 exemplar och innehåller texter som framförts på klubben. 

– Vi gjorde inte någon kostnadsberäkning, utan gav oss in i projektet för att vi ville göra det, av uppenbara skäl: det är en rik samling unika texter, säger Ola Wallin, förläggare på förlaget Ersatz som gav ut boken. 

Institutionerna ser över sina bidrag

Redan 1997 skrev Expressen om Arnault och de trakasserier ha då ska ha gjort sig skyldig till, det handlade om att han ska ha utnyttjat unga kvinnor ”i beroendeställning.” 

Ingenting hände. 

Den 21 november i år publicerar DN vittnesmål från 18 kvinnor som alla anklagar Arnault för att ha ofredat dem eller sexuellt trakasserat dem.   

Nu vill flera av de betalande institutionerna se över bidragen – både för framtiden och retroaktivt. 

Från Stockholms stad har Arnaults klubb fått totalt 390 000 kronor i år. 

– Naturligtvis har vi följt hela den här debatten och den information som framkommit. Forum låg inne med en ansökan för 2018, säger Anne Lund, enhetschef för kulturstöd på Stockholms kulturförvaltning.

2015 blev Arnault riddare av Nordstjärneorden. – en utmärkelse som överlämnades av kulturminister Alice Bah Kuhnke.Foto: INSTAGRAM

– Vi fattade ett beslut om att avslå deras ansökan om stöd.

Baserat på anklagelserna som riktats mot Arnault? 

– Inte bara, vi gör en samlad bedömning. Vi har särskilda riktlinjer man måste leva upp till och vi gjorde bedömningen att Forum inte lever upp till kraven. 

Kan ni komma att retroaktivt kräva tillbaka bidrag?

– Det beror på de villkor som ställs i beslutet och våra beslut är generellt kopplade till att man genomför det program man beviljats stöd för, men vi har även villkor som säger att man ska följa lagar och förordningar. För att kunna kräva tillbaka bidrag så måste man kunna uppvisa att de inte har genomfört det de sökt för och det har de faktiskt gjort. 

– Det det som rör honom som person har vi inte tagit ställning till om det är en grund för att kräva tillbaka medel, säger Anne Lund på Stockholms kulturförvaltning.

Beslut bordläggs

I år fick Forum 350 000 kronor från Statens kulturråd. Kulturrådet samlas till ett styrelsemöte om  en dryg vecka för att diskutera #metoo i allmänhet och anklagelserna mot Forums grundare i synnerhet. 

Staffan Forssell, generaldirektör för Statens kulturråd.Foto: STEFAN TELL

– I det här explicita fallet låter det som kommer fram bedrövligt i alla aspekter. Vi har ett styrelsemöte om en och en halv vecka då vi ska diskutera igenom #metoo generellt men där också Forum. Vi är inte en dömande instans, utan vi bedömer ju i grunden kulturverksamhet, så hur vi ska  förhålla oss till information som når oss via press och social media – det är en fråga som styrelsen kommer diskutera helt enkelt, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Statens kulturråd. 

På frågan om Forum kommer få framtida bidrag säger Forssell att han inte vet.  

–  Vi behöver hitta ett system så vi har en långsiktig lösning, så vi inte fattar beslut som sedan måste rivas upp. Vi måste hitta hållbara och smarta lösningar för att motverka sexuella trakasserier och sedan fatta juridiskt korrekta beslut. 

 

LÄS MER: Jens Liljestrand: En hand i underlivet – det är inte att flörta

 

För att Kulturrådet ska kunna dra in ett bidrag, eller kräva tillbaka bidrag retroaktiv är en fråga som också handlar om juridik menar Staffan Forssell och för att få pengar av konstrådet ska man följa svensk lag, säger han. 

– Gör man inte det skulle det kunna få konsekvenser att vi stoppar bidragen och kräver tillbaka medel.

 

Offentliga medel till Forum

Statens kulturråd

Har sedan 2006 delat ut nästan 3,2 miljoner kronor. Bidragen har under åren ökat. 2017 och 2016 delades 350.000 kronor ut per år.

 

Stockholms stad

Kommunen har betalat ut över 390.000 kronor per år till klubben sedan år 2010. Har avslagit ansökan för 2018. 

 

Musikverket

Ett av klubbens projekt fick 2013 200.000 kronor i bidrag. År 2015 delades 300.000 kronor ut i stöd till ett annat projekt.

 

Stockholms läns landsting

Förra året fick Forum 100.000 kronor i bidrag an landstinget. Mellan 2013 och 2015 betalades årligen 80.000 kronor ut. Pengarna ska vara öronmärkta för barn- och ungdomsverksamhet.

 

Källa: SVT Nyheter  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.