Enligt säpo är det en handfull svenskar som strider i Ukraina. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Sean Gallup
Enligt säpo är det en handfull svenskar som strider i Ukraina. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Sean Gallup

Svensk utreds för krigsbrott i Ukraina

Publicerad

Svensk polis utreder krigsbrott som kan ha begåtts under striderna i Ukraina.

En person från Sverige finns bland de utpekade, enligt åklagare Tora Holst.

– Det handlar om misstankar om någon form av krigsbrott som ska ha begåtts i Ukraina under 2014, säger hon till TT.

Sedan februari 2014 pågår stridigheter i Ukraina mellan styrkor på regeringssidan och proryska grupper i östra Ukraina. Även utländska medborgare finns på plats, och enligt Säpo har en handfull svenskar åkt till Ukraina för att delta i strid. En av personerna som rest från Sverige utreds nu av polis.

– Jag kan bekräfta att det pågår en utredning mot en svenskbaserad person. Det handlar om misstankar om någon form av krigsbrott som ska ha begåtts i Ukraina under 2014, säger åklagare Tora Holst vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Avrättningar av fångar

Krigsbrott är ett paraplybegrepp för folkrättsbrott, folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Enligt en rapport från Amnesty International finns övertygande bevisning om att krigsbrott begås av båda sidor i Ukraina. Det rör sig bland annat om, enligt rapporten, summariska avrättningar av fångar.

– En förutsättning för att det ska handla om krigsbrott är att man tar del i en väpnad konflikt. Det kan handla om att tortera fångar eller bränna ner en skola, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

Åklagaren vill inte berätta vad den utpekade mannen misstänks ha gjort. Han har ännu inte fått någon advokat förordnad.

– En utredning kan pågå länge innan misstankarna delges den misstänkte. Om personen ska förhöras som misstänkt och vill ha en advokat så får han givetvis det, säger Tora Holst.

Till Expressen säger hon att utredningsresurserna i nuläget är så knapphändiga att man inte kan bedriva någon intensiv utredning.

– Det har funnits en utredning som ligger och vi hoppas att vi kan göra mer åt den snarast, säger hon och fortsätter.

– Detta är i ett väldigt tidigt skede.

Är våldsbenägna

Enligt Säpo har de stridande svenskarna valt den ukrainska sidan i konflikten. Flera av personerna som åkt delar vit makt-miljöns värderingar, men den främsta gemensamma faktorn bland de som sökt sig till stridande förband är att de tidigare visat sig vara våldsbenägna och har ett intresse för vapen och sprängmedel, enligt Ahn Za Hagström, chefsanalytiker vid Säpo.

Utredningen mot den utpekade mannen är i sin linda, och misstänkta krigsbrott utreds av personal vid polisens krigsbrottskommission.

– Vid den här typen av brottslighet är det sällan det finns teknisk bevisning, utan bevisningen bygger ofta på vittnesmål som offer och andra lämnar, säger kriminalinspektör Patricia Rakic Arle.

Förutom de stridande svenskarna har, enligt Säpo, ytterligare drygt 20 svenskar rest till Ukraina för att på andra sätt än att delta i strid stödja den Ukrainska sidan i konflikten.

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag