Igor Bezler, en av de proryska separatisternas ledare, har tagit på sig kidnappningen av den svenske affärsmannen. Foto: RTnews
Igor Bezler, en av de proryska separatisternas ledare, har tagit på sig kidnappningen av den svenske affärsmannen. Foto: RTnews

Svensk uppges ha blivit kidnappad

Publicerad

En svensk affärsman i sextioårsåldern har tillfångatagits av separatister i Ukraina.

Detta bekräftas av UD och Rikskriminalpolisen.

– Det finns information om att ukrainsk militär har prickskyttar från Sverige, därför ska vi utreda detta, säger separatistledaren Igor Bezler till ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Den svenske mannen är enligt Anton Gerasjenko, vid Ukrainas utrikesdepartement, affärsman och har affärer i både Ukraina och Ryssland.

Svensken kommer från Västsverige men står även skriven på en adress i Norge.

I en intervju med den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti uppger separatistledaren Igor Bezler att svensken har tagits till fånga.

– Vi vet ännu inte om han är militär eller inte. Vi ska utreda detta. Det finns information om att ukrainsk militär har prickskyttar från Sverige, därför ska vi utreda detta, säger Bezler till RIA Novosti.

Detta föregicks av uppgifter från Andrej Lysenko, företrädaren för Ukrainas råd för nationell säkerhet och försvar. Enligt Lysenko ska svensken ha tillfångatagits vid en vägspärr i Luhanskregionen i östra Ukraina och hålls i området Horlivka, detta enligt den ukrainska nyhetsbyrån Interfax.

"Vi känner till fallet"

På en presskonferens från Ukraine Hotel i Kiev, klockan 16 svensk tid, kommenterade Andrej Lysenko den kidnappade svensken:

– Vi vet att han har kidnappats men vi kommer inte att gå ut med några detaljer för att garantera hans säkerhet och se till att han friges.

– Vi känner till fallet men UD kommenterar inte eventuella kidnappningsärenden. Vi hänvisar vidare kontakt till Rikskriminalpolisen, säger Lena Tranberg vid UD:s presstjänst.

Även Rikskriminalpolisen bekräftar att de känner till ärendet.

– En svensk medborgare är meddelad saknad i Ukraina och kan vara bortförd mot sin vilja. Rikskriminalpolisen arbetar tillsammans med utrikesdepartementet med ärendet, säger Fredrik Kärrholm på Rikskriminalpolisen.

Separatistledaren Bezler misstänks även för nedskjutningen av det Malaysiska planet MH17 i torsdags.

"Vi har precis skjutit ner ett plan"

Den ukrainska tidningen Kyiv Post skriver om ett telefonsamtal mellan två milismän där den ena säger att man har skjutit ner ett Malaysia Airlines-plan.

– Vi har precis skjutit ner ett plan, ska milismannen Igor Bezler ha sagt under samtalet.

– ... det står ”Malaysia Airlines” på planet. Vad gjorde det på ukrainskt territorium?

Då ska separatisten Nikolaj Kozitsin ha svarat:

– Det betyder att planet hade spioner ombord. De borde inte flyga här. Det pågår ett krig här.

Telefonsamtalets äkthet har dock inte kunnat bekräftas.

Två DN-medarbetare hölls fångna

Varken UD eller Rikskriminalpolisen vill bekräfta uppgifterna från ukrainska medier gällande den svenska medborgarens identitet, eller hur de kommer att arbeta vidare med fallet.

Under söndagen hölls två av Dagens Nyheters medarbetare till fånga under tre timmar i samma område. Fotografen Paul Hansen och reportern Jan Lewenhagen var inne på bårhuset i Donetsk-regionen när separatister dök upp.

De fördes till den ukrainska underrättelsetjänsten SBU:s byggnad tillsammans med sin tolk och chaufför. Ytterligare sju journalister tillfångatogs i samma veva. Efter tre timmar släpptes Dagens Nyheters reportageteam. Båda var oskadda och enligt tidningens chefredaktör Peter Wolodarski var det en motdemonstration från separatisternas sida att ta journalisterna.

I Donetsk-regionen med omnejd pågår hårda strider mellan pro-ryska separatister, ukrainsk militär och pro-ukrainska milisgrupper. Enligt källor som Interfax i Ukraina hänvisar till har ett antal pro-ryska milisledare dödats.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag