Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk underrättelsechef får motta Hederslegionen

- Hedrande och tacksamt att bli uppmärksammad. Det säger Christer Ekberg, blivande Riddare av Franska Hederslegionen som till vardags är chef för Sveriges kriminalunderrättelsetjänst.
Beslutet att dela ut orden till Ekberg har fattats av Frankrikes president Jacques Chirac. - Jag fick veta det i samband med Frankrikes nationaldag den 14 juli, berättar underrättelsechefen, som dock har lyckats hålla det hela hemligt. Christer Ekbergs kontakter med Frankrike inleddes redan i slutet av 50-talet. - Jag hade landet som bas när jag arbetade som reseledare och bodde i Paris, Nice och i trakterna av Lyon, säger han. I polisiära sammanhang kan Ekberg blicka tillbaka på ett samarbete med fransmännen som varat i ett kvarts sekel. - Och i de sammanhangen är det viktigt att kunna tala franska, konstaterar han. I ett pressmeddelande lyfter franska ambassaden fram fritagningen av industrimannen Lars Westerbergs son år 2002 som ett exempel på ett väl fungerande franskt-svenskt polissamarbete. Men Ekberg ser ingen dramatik i "Westerberg-ärendet". - Sådant hör till jobbet, konstaterar han. Frankrikes Sverigeambassadör, Denis Delbourg, är däremot full av lovord: - Samarbetet mellan Frankrikes polisattaché för Sverige och Ekberg har fungerat exceptionellt väl. Vid brådskande fall har Ekberg tagit initiativ till att snabbt upprätta förbindelser mellan Frankrike och Sverige, för operativa insatser eller för utbyte av underrättelser, säger han enligt pressmeddelandet. Ekberg förklarar att själva arbetet är mycket enkelt. - Man talar i telefon med varandra, skickar e-post eller fax, säger han. Hederslegionen är Frankrikes förnämsta orden. Den delas ut för framstående militära eller civila insatser. På onsdag i nästa vecka får Christer Ekberg motta utmärkelsen vid en ceremoni i den franska ambassadörens residens i Stockholm, i närvaro av ett antal inbjudna gäster.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.