Svensk tog partydrog – hittad död på Solkusten

Många svenskar bor och turistar i Marbella.
Foto: THE TRAVEL LIBRARY/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN
Polisen på spanska Solkusten varnar för partydrogen lustgas.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Google maps/Expressen

Polisen på spanska Solkusten varnar för partydrogen lustgas sedan flera unga turister dött eller skadats i incidenter kopplade till drogen.

En svensk man i 20-årsåldern hittades tidigare i veckan död i en pool i Marbella under en fest – efter misstänkt användning av lustgas.

UD bekräftar dödsfallet.

En svensk i 20-årsåldern hittades medvetslös i en pool under en fest i Marbella den 20 juli, enligt spanska och internationella medier.  

Hans svenska vänner utförde hjärt- och lungräddning, men lyckades inte rädda hans liv, skriver den spanska tidningen Diario Sur.

UD bekräftar

Svenska utrikesdepartementet bekräftar dödsfallet, men vill inte kommentera omständigheterna.

– UD känner till att en svensk man i 20-årsåldern har avlidit i Spanien den 20 juli 2021. Mannen var hemmahörande i Mellansverige. Anhöriga är underrättade, säger Joakim Ydebäck på UD:s presstjänst.

Dödsfallet kopplas enligt obduktionen till användning av partydrogen lustgas, rapporterar Europa Press från Malaga. Lustgas är inte narkotikaklassad, men kan ge berusningseffekt i form av hallucinationer.

Hyrde villa i Marbella

Den svenske mannen och hans vänner hade hyrt en villa i Marbella. Vännerna hittade honom medvetslös i poolen under en fest och larmade räddningstjänsten.

– Han reagerar inte, han har svimmat, han andas inte, sade personen som larmade, enligt Diario Sur, en regional tidning med bas i Malaga.

Vännerna drog upp honom ur poolen och försökte med hjärt- och lungräddning. Räddningstjänsten kom till platsen och lyckades upphäva hjärtstilleståndet, men bara tillfälligt och kunde inte rädda hans liv, rapporterar den spanska tidningen.

Det är det senaste fallet med yngre människor på spanska Solkusten som dött eller skadats efter misstänkt användning av drogen. Den spanska polisen varnade tidigare i sommar för lustgas, också känd som skrattgas eller dikväveoxid.

Hoppade från bro

I maj hittades en 23-årig man från Storbritannien död i sitt hem i Marbella. Den spanska polisen kopplar dödsfallet till konsumtion av lustgas.

I juni skadades en 16-årig brittisk flicka svårt efter att ha hoppat ur en bil och ned från en tio meter hög bro nära Marbella. Samma dag blev en 31-årig brittisk man allvarligt skadad när han hoppade från en balkong på tredje våningen – men missade poolen nedanför som var hans mål.

Också dessa incidenter hänger samman med misstänkt användning av lustgas, rapporterar brittiska och spanska medier.

Polisen varnar

Just att hoppa från hög höjd ha blivit en trend bland ungdomar efter konsumtion av lustgas – och kallas ”balconing” (”balkongering”), skriver internationella medier. 

”Den nationella polisen varnar människor för faror kopplade till dikväveoxid, också känd som skrattgas, efter två allvarliga incidenter på mindre än 24 timmar med ungdomar som konsumerade ämnet”, meddelade polisen i Spanien i ett uttalande i juni.

”De förändringar gasen vållat i nervsystemet samt det delirium och de hallucinationer användandet ofta utlöser kan ha orsakat båda de fall där en minderårig och en ung brittisk man slängde sig i djupet”, hette det vidare i polisens uttalande.

Polisen uteslöt brott i båda fallen. Inte heller den svenske mannens död föranleder någon vidare polisutredning.

Den spanska polisen grep i juni två män och beslagtog mer än 70 flaskor. Samtidigt hittades också reklamblad med erbjudanden om lustgas till privata fester på Solkusten – samt prislistor.

Populär partydrog

Lustgas har blivit en populär drog bland ungdomar på spanska Solkusten och också i Sverige används den som berusningsmedel. Lustgas beskrivs som ett vanligt inslag på ungdomsfester där man serverar gaspatroner i stora skålar, har SR rapporterat.

Expressen rapporterade tidigare i år om en man i Stockholm som fått obotliga skador på på nerver och benmärg efter att ha använt lustgas under en längre tid.

Ruset uppstår efter inandning då det uppstår syrebrist. Detta leder till hallucinationer och en ”kick”. Samtidigt finns en risk för kvävning samt biverkningar som hjärtflimmer och kramper.

Lustgas används främst som bedövningsmedel vid förlossningar och inom tandvården.

Fakta: Lustgas

Lustgas är en färglös gas som luktar lite sött och har det kemiska namnet dikväveoxid.

Namnet kommer av att gasen ger ett rus som ofta framkallar skratt eller fnitter.

Lustgas har länge använts som smärtlindrande medel inom vården, främst vid förlossningar.

Vid inandning av höga doser kan gasen orsaka syrebrist som kan leda till medvetslöshet och hjärnskador. Syrebristen kan även orsaka hjärtrytmrubbningar och plötslig död.

Vid långvarigt missbruk finns risk för neurologiska skador, med balanssvårigheter och påverkan på benmärgen som följd.

Källa: Giftinformationscentralen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.