Foto: DANIEL
 Foto: DANIEL

Svensk stjärnåklagare vittnar för Assange

Publicerad
Uppdaterad
På tisdag hålls rättegången i London om Julian Assange ska utlämnas till Sverige.
Nu kan Expressen.se avslöja att Wikileaks-grundarens advokater hyrt in stjärnåklagaren Sven-Erik Alhem för att vittna till Assanges fördel i förhandlingen.
Den före detta överåklagaren har även fått 1500 kronor i timmen för att författa en inlaga till rättegången.
- Om jag hade bestämt hade ärendet handlagts annorlunda, säger Sven-Erik Alhem till Expressen.se.
Julian Assange är misstänkt för bland annat våldtäkt i Sverige i somras. Wikileaks-grundaren är fri mot borgen i Storbritannien, men på tisdags hålls en domstolsförhandling i London där det avgörs om han ska utlämnas till Sverige.
Sven-Erik Alhem, som är tidigare överåklagare och som har en blogg på Expressen.se, har vid flera tillfällen uttryckt kritik mot hur ärendet handlagts av svenska myndigheter.
För en tid sedan kontaktades han av Julian Assanges svenska försvarare, Björn Hurtig, för att skriva en rapport på engelska där han sammanfattar sina synpunkter.
Rapporten kommer att lämnas som en inlaga under förhandlingen på tisdag, och Julian Assanges engelska försvarare har även bett Sven-Erik Alhem att komma till London och vittna.
– Det stämmer, jag har blivit kallad som expertvittne, säger Sven-Erik Alhem till Expressen.se.
Sven-Erik Alhem har fått 1500 kronor i timmen för att skriva rapporten.
– Det är ingen hemlighet, säger Sven-Erik Alhem.
Han vill inte avslöja dess innehåll i detalj, men säger:
– I stora drag tycker jag att om jag hade bestämt hade det handlagts annorlunda, men jag vill samtidigt poängtera att jag inte tror att jag vet bäst, jag har en ödmjuk inställning till detta, säger Sven-Erik Alhem.

Ska ge rättvis bild

Han säger vidare att han bland annat är kritisk till att den första åklagaren avslöjade för Expressen att Assange var anhållen i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, samt det som hände därefter då anhållandet först hävdes av chefsåklagare Eva Finné och sedan återupptogs igen av överåklagare Marianne Ny som håller i ärendet i dag.
Anser du att du kan ge en rättvis bild av det som skett utan att vara fullt insatt?
– Ja, jag har fått rapporter från Assanges försvarare och andra dokument och uttalar mig mot bakgrund av vad jag vet.
Hur tycker du att detta rimmar med att du är ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund?
– Sedan jag blev ordförande har jag understrukit vikten av att allas rättigheter, både offer och förövare, tillfredställs, vikten av att inte peka ut folk som inte är dömda som förövare. Vi vill förstärka målsägandens rättigheter, men aldrig på bekostnad av den misstänktes.
Men handlar det inte främst om att stödja brottsoffer?
– Det är jätteviktigt att man förstärker möjligheterna för brottsoffer, men man får aldrig glömma bort att rättigheterna är precis lika viktiga för misstänkta.
Ställer du inte dig mer på den misstänkte förövarens sida här?
– Nej, jag vill att rättvisa ska skipas, inget annat. Jag har inget intresse av att någon sida ”vinner”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag