Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk stiftelse gav stöd till okänt muslimskt nätverk

Dagbladet avslöjar: Stora pengar har gått till lokala moskén – kopplingar till Saudiarabien
Den muslimska stiftelsen Alnor i Tromsø.Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet / Bjørn Langsem/Dagbladet
Alnor har fått ekonomiskt stöd av den svenska stiftelsen Al-Risalah.Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet / DAGBLADET
Foto: Dagbladet
En svensk stiftelse gav stöd till okänt muslimskt nätverk.Foto: Dagbladet

Den norska muslimska stiftelsen Alnor har fått ekonomiskt stöd av svenska Al-Risalah.

Al-Risalah har skickat hundratusentals kronor till den norska motsvarigheten, avslöjar Dagbladet.

Stiftelsen har tidigare kopplats till det Saudiarabiska kungahuset.

Norska Dagbladet har granskat det ekonomiska stödet till den muslimska stiftelsen Alnor i Tromsø. I räkenskapen framkommer överföringar från den svenska stiftelsen Al-Risalah, i dag känd som Scandinavian Foundation for Education (SSFU).

Stiftelsen, som har sitt säte i Örebro, har tidigare kopplats till den Saudiarabiska regimen. Det saudiska kungahuset ska ha skickat mångmiljonbelopp till stiftelsen, vilket bland annat gått till dess friskola, Alsalamskolan i Örebro, har SvD tidigare avslöjat.

Al-Risalah beskrivs som en stiftelse specialiserad på utbildning och kultur. Dess ändamål är att ”bevara den islamiska identiteten hos muslimer”.

Alsalamskolan har fått kritik från Skolinspektionen vid flera tillfällen, bland annat för könsuppdelningar under lektioner.

Skickade storbelopp till Norge

Enligt Dagbladet har Al-Risalah skickat belopp om hundratusentals kronor till stiftelsen Alnor i Tromsø.

År 2016 fick Alnor 371 000 norska kronor från Al-Risalah, motsvarande 351 168 svenska kronor. 2015 låg stödet på 384 000 norska kronor, eller 363 554 svenska kronor. 

Båda åren var stödet från Al-Risalah nästan lika stort som beloppet Alnor fick från Norges regering, skriver Dagbladet.

Norges partier har tidigare klargjort att stiftelser som mottar stöd från utlandet kan bli av med sitt statsstöd. Anledningen är att politikerna vill hindra att stöd kommer in från konservativa eller extremistiska miljöer.

Dagbladet har försökt kontakta såväl den svenska som den norska stiftelsen utan framgång. Däremot har Alnor lagt ut ett svar på Facebook:

Vi får inte ekonomiskt stöd från utlandet. Vi fick ekonomiskt stöd för att betala löner fram till slutet av 2017”, går att läsa i inlägget.

Sitter i styrelsen

Dagbladet skriver vidare om ännu en koppling till den saudiskkopplade svenska stiftelsen. Dess ordförande, 48-årige Hussein al-Daoudi från Örebro, sitter nämligen i Alnors styrelse sedan 2006.

Samma år som al-Daoudi gick in i styrelsen finansierades en moské i Tromsø av den saudiske handelsmannen Sulaiman al-Shiddi. Han donerade drygt 2,6 miljoner svenska kronor till bygget av moskén.

– Sulaiman al-Shiddis sällskap är ett av flera exempel på sällskap som stöttar den saudiarabiska statens idé om att sprida den riktiga tolkningen av islam över hela världen, säger en källa med insyn i al-Shiddis verksamhet till Dagbladet.

Se mer:

Den kritiserade skolans rektor är partiledare i Somalia – kopplas till muslimska brödraskapet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.