Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk-somalier vill att Somalia tar emot barnen

Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Svensk-somalier försöker få Somalia att evakuera deras barn och barnbarn som hålls i läger för IS-anhängare i Syrien. 

Nu har den somaliska presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed godkänt en plan för att försöka hämta de svensk-somaliska barn och kvinnor från lägret, rapporterar Sveriges radio. 

– Om ingen vill ha dem och européerna inte accepterar att ta tillbaka dem, så har Somalias president bestämt att de kvinnor och barn som vill kan tas till Somalia, säger EU-ambassadören Ali Said Faqi till SR. 

Barn och barnbarn till svensk-somalier som hålls i IS-läger kan komma att evakueras från Syrien till Somalia efter flera påtryckningar från anhöriga.

Nu har den somaliske presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed godkänt en plan för att kunna försöka hämta kvinnor och barn som är svensk-somaliska tillsammans med fler personer som kommer från andra länder runtom i Europa, detta uppger SR.  

– Om ingen vill ha dem och européerna inte accepterar att ta tillbaka dem, så har Somalias president bestämt att de kvinnor och barn som vill kan tas till Somalia, säger EU-ambassadören Ali Said Faqi till SR.

Det finns olika uppgifter, men omkring 30 till 40 personer med somalisk bakgrund hålls just nu i läger för IS-anhängare. Ungefär hälften av dem är kvinnor och barn.

Men själva evakueringen kan komma att bli mycket komplicerad enligt EU-ambassadören Ali Said Faqi och både Sverige och det kurdiska självstyret i Syrien måste konsulteras. Även det dåliga säkerhetsläget i Somalia påverkar evakueringen.

”Enda ljusa hoppet” 

Den linje som Sverige hittills haft är att man kan hämta hem föräldralösa och barn från Syrien men vuxna som åkt dit för att ansluta till terrororganisationen IS får ta sig hem själva. 

Sveriges radio har pratat med en man som har en dotter och två barnbarn i lägret al-Hol. 

Han har i tre månader varit i Somalias huvudstad Mogadishu för att påverka politiker att  evakuera barnen till Somalia. 

– Jag är villig att stanna kvar i Somalia tills jag får min dotter hit till Somalia. Det är det enda ljusa hoppet som finns för att ta min dotter till säkerhet, säger han till SR. 

Strax före jul blev det klart med tillstånden för Sverige att hämta hem barn från al-Hol i Syrien. Men när barnen skulle hämtas hem till Sverige gick de inte att hitta. Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare sagt till Sveriges radios Ekot att släktingar kan ha flyttat barnen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.