Svensk soldat skadad i Afghanistan

Publicerad
Uppdaterad
En svensk soldat skadades i Afghanistan sedan en sprängladdning detonerat under bilen han färdades i.
Sedan två svenskar dödats i ett attentat 2005 har säkerheten för svenskarna skärpts.
Tidigt på söndagsmorgonen detonerad en sprängladdning under en av tre bilar i ett svenskt observationsteam som tillhör den svenska Isaf-styrkan i norra Afghanistan. En soldat skadades.
- Han fick ont i ländryggen. Det blir en rätt kraftig stöt underifrån när sådant här händer, säger Jan Jonsson, Försvarsmaktens insatschef.

Ringde själv hem

Svensken fördes till ett tyskt fältsjukhus där svensk sjukvårdspersonal och den svenske befälhavaren i Afghanistan, Mats Danielsson, mötte upp. Den skadade soldaten kunde själv ringa hem och berätta för sina anhöriga om vad som hänt.
De övriga åtta soldaterna i konvojen klarade sig oskadda.
I november 2005 dödades två svenska soldater i ett attentat i Afghanistan. Ytterligare en skadades.
Svenskarna var på patrulluppdrag i ett oskyddat terrängfordon som inte klarade den fjärrutlösta sprängladdningen.
Efter attentatet skärptes säkerheten och svenskarna färdas numera i skyddade fordon.
- Vi har successivt bytt till fordon som har ett betydligt bättre skydd mot just explosioner i form av avsiktliga attentat eller att man kör på en odetonerad ammunitionseffekt, säger Jonsson.
De nya fordonen är förstärkta undertill, i sidorna och rutorna.

Oklart om explosion

På söndagseftermiddagen hade Jonsson ännu inga uppgifter om vad som orsakat explosionen.
- Vi har skickat dit ett undersökningsteam som ska ta reda på det och även undersöka fordonet. Men jag har inga uppgifter som tyder på att detonationen slagit igenom skyddet, säger han.
Svenskarna befann sig i södra Jowzjanprovinsen som ingår i området Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Där leder Sverige sedan 2006 en grupp som har till uppgift att stödja uppbyggnaden av landet.
I den del av landet där svenskarna jobbar råder ett "förhöjt hot".
- Riskerna är mycket lägre än i söder och i öster där det pågår stridigheter. Men det betyder inte att det inte finns de som på olika sätt försöker att få det internationella samfundet att lämna landet, säger Jonsson.
- Vi är hela tiden på vår vakt för att upptäcka nedgrävda laddningar och liknande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag