Svensk ska omvandla pirater till fiskare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mikael Torstensson med Somalilands viceprecident Abdirahman Saylici.

Hallå där... Mikael Torstensson, 42, entreprenör från Sävsjö, som vill hjälpa till att etablera företag i Somaliland för att stödja den demokratiska utvecklingen i landet och omvandla pirater till fiskare.

Vad handlar här projektet om?

- Vi har fått en förfrågan från vice presidenten att jobba för att andra ska se vilka affärsmöjligheter som finns i Somaliland. Det är för att stödja utvecklingen i landet och skapa arbetstillfällen. I dag hålls ett seminarium i riksdagen med en regeringsdelegation från Somaliland, där vi bland annat kommer att lyfta fram dess behov av ett erkännande från omvärlden som suverän stat och tala om olika affärsmöjligheter.

Det här motverkar piratverksamheten säger du. Hur då?

- Piratpolitiken är en gigantisk internationell fråga. Om vi lyckas skapa fler arbetstillfällen blir det färre som dras till piratverksamheten. Sådana som redan har gjort det kan också finna andra sätt att försörja sina familjer på, till exempel fiske.

Vad finns för investeringsmöjligheter?

- Det är många olika områden, både fiskeriverksamhet, boskapsuppfödning, jordbruk, mineralutvinning och oljefyndigheter. Vi vill även kunna utveckla de fiskesamhällen som finns, så att fler får inkomster.

Slutligen. Varför vill du arbeta med detta?

- Det är ett projekt som vi tycker är väldigt spännande och det har andra bottnar än det rent kommersiella. Man kan påverka människors vardag på ett väldigt konkret sätt. En fiskarfamilj som kan sälja sin fisk kanske kan bygga om sitt hus och skicka barnen till skolan.

Mikael Torstensson

Ålder: 42

Yrke: Entreprenör

Bor: Sävsjö i Småland

Familj: Fru och två döttrar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.