Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk S-kvinna hålls i förvar i Tel Aviv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En svensk kvinna engagerad i Socialdemokrater för tro och solidaritet har fängslats av myndigheterna på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv.

Enligt S-gruppen skedde gripandet under en studieresa där totalt 15 deltagare skulle till Betlehem.

Kvinnan har själv bakgrund i Gaza.

– Jag hoppas att hon inte är rädd. Hade det handlat om mig hade jag varit livrädd, säger Monica Fundin Pourshahidi, politisk sekreterare i organisationen.

Enligt Socialdemokrater för tro och solidaritet var det kvinnans bakgrund som ledde fram till att polis på flygplatsen tog kvinnan ur den 15 man starka gruppen och förde henne till ett kvarhållningsrum.

Där har hon befunnit sig sedan i går och har fått mobilen beslagtagen.

Gripandet skedde när gruppen precis anlänt till Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv.

– Det är alldeles uppenbart att det handlar om den här kvinnans bakgrund med rötterna i Gaza, säger Monica Fundin Pourshahidi, politisk sekreterare i organisationen, till Expressen.se.

UD inkopplat

Enligt henne höll israelisk flygplatspolis initialt kvar två deltagare, men de släpptes senare.

Sedan i går har kvinnan inte kunnat kontakta sina kamrater i S-organisationen och hon kommer mest troligt att skickas tillbaka till Sverige, enligt Monica Fundin Pourshahidi.

– Vi har kontaktat utrikesdepartementet, men de har sagt att det här inte är skäl nog att agera, i alla fall under gårdagen, säger hon.

Kvinnan som hålls kvar är en svensk socialdemokrat som ursprungligen kommer från Gaza.

– Vi har arbetat i flera decennier med projekt för demokrati i de här områdena. Det är hemskt tråkigt för henne och hennes familj. Jag hoppas att hon inte är rädd. Hade det handlat om mig hade jag varit livrädd, säger Monica Fundin Pourshahidi.

"Hon är orolig"

Enligt reseledaren Lena Lönnqvist som själv bevittnade flygplatsgripandet kommer kvinnan förmodligen att deporteras under morgondagen.

– Israel ville inte sätta henne på ett flyg som inte går direkt till Sverige så vi tvingades vänta. Hon är orolig över hela den här situationen, säger hon.

Enligt Lena Lönnqvist har utrikesdepartementet inte såvitt känt agerat ännu.

Expressen har sökt UD för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.