Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk-rumänskt samarbete mot tiggeri

Foto: Per Wissing

Den 9 mars signeras ett svensk-rumänskt avtal om hur man ska förhindra att rumänska invånare tvingas komma till Sverige för att tigga.

– Det långsiktiga ansvaret ligger på Rumänien, men i nuläget befinner sig många i Sverige, säger Rovana Plumb, Rumäniens socialminister.

Sverige och Rumänien inleder ett samarbete, bland annat för att förhindra att många tvingas lämna sitt hemland för att tigga.

– Det ska fokuseras kring fyra huvudområden. Det handlar om utbildning, bostäder, hälsa och social hjälp, sa Rovana Plumb under en presskonferens i Rosenbad på fredagen.

"Social välfärd i båda länder"

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér fanns också på plats vid presskonferensen. Tillsammans med Rovana Plumb har de enats om att handlingsplanen ska undertecknas vid EU:s toppmöte i Bryssel den 9 mars.

– Vi ska skapa ett ramverk för hur vi ska utbyta erfarenheter av lyckade åtgärder. Lokala myndigheter i Rumänien och Sverige ska samarbeta och vi ska förbereda projekt för att nå gemensamma mål för sysselsättning och social välfärd i båda våra länder, säger Rovana Plumb.

Enligt Åsa Regnér kommer man inom kort att tillsätta en nationell samordnare i Sverige. Den personen ska bland annat studera hur fler jobb kan skapas i migranternas fattiga hembyar.

"Ingen diskriminering i Rumänien"

Ett problem som lyftes under konferensen var hur fördomar mot romer leder till att de nekas arbete och fastnar i fattigdom. Ministern hade inget svar på om något bör göras mot fördomarna.

– Det finns ingen diskriminering i Rumänien, påstod Plumb.

Ministern påpekade också att landets ekonomiska tillväxt kommer de fattiga till del, exempelvis genom att barnbidraget för 500 000 fattiga barn har fördubblats de senaste åren och att minimilönen har höjts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.