Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk riskerar tio års fängelse i Thailand

Svensken misstänks för vållande till annans död och riskerar tio års fängelse.
Händelsen inträffade i turistorten Pattaya i Thailand. Arkivbild. Foto: Tom Price

En svensk man misstänks ha vållat sin flickväns död i Thailand – efter att hon föll från balkongen på åttonde våningen och dog.

Svensken har suttit frihetsberövad i över tio dagar och riskerar tio år i fängelse.

Mannen hävdar i förhör att kvinnan halkade på en blöt fläck.

Händelsen inträffade tisdagen den 18 april, i turistorten Pattaya i Thailand. En svensk man i 30-årsåldern och hans flickvän befann sig då på åttonde våningen i ett hus, när flickvännen föll från balkongen.

– De bråkade om att han hade en annan kvinna, sa Chatchapol Pattarasiriporn vid polisen i Pattaya till lokala tidningar då.

– De hade älskat varandra väldigt mycket eftersom de hade varit tillsammans i fyra år. Det finns inga konkreta bevis för att han knuffade henne, fortsatte Pattarasiriporn.

Riskerar tio års fängelse

Redan samma vecka åtalades svensken för vållande till annans död, så kallad "fatal recklessness". Svensken riskerar tio års fängelse, om han döms.

Nu har han suttit frihetsberövad i över tio dagar.

Kvinnan – i 20-årsåldern – överlevde fallet och fördes till sjukhus – men innan hon kom fram hade hon dött av sina skador.

Svensken och hans flickvän hade varit ett par i fyra år, enligt polisen som har hittat spår som tyder på att ett bråk ägt rum i den lägenhet som kvinnan föll ut i från.

UD följer ärendet

Den svenske mannen ska ha uppgett för polisen att han bråkade med sin flickvän och att hon då ska ha gått ut på balkongen och hotat att hoppa. Han försökte då, enligt egen utsago, dra in henne i lägenheten, men under den fysiska dragkampen ska hon ha halkat på en blöt fläck och ramlat ut.

UD meddelar att svenska ambassaden i Thailand följer ärendet noga. Tidigare har UD uppgett för Expressen att mannen inte kontaktat dem för hjälp.

– Det kan vara så att om man hamnar i en sådan situation att man väljer att inte ha kontakt med ambassaden eller UD, har Lisa Qvarfordt på UD:s pressjour sagt.