Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska riksdagsledamoten Jabar Amin gripen i Turkiet

Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: RIKSDAGEN

Den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) har blivit fråntagen sitt pass och hålls kvar på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Han är en del av en delegation observatörer som ska bevaka valet i Turkiet på söndag.

"Nu har de tagit mig till ett plan som ska lyfta till Stockholm 19.30", skriver Amin i ett sms till Expressen vid 18.15-tiden.

– När jag kom till passkontrollen så väntade säkerhetspolis. De tog mitt pass och tog mig direkt till ett annat ställe. Och sedan efter fem minuter kom säkerhetspolisen ut och sa att de fått order från högre ort, säger Jabar Amin till TT.

Amin säger att han inte fått veta skälet till att han gripits men misstänker att hans kritik av Erdogan det senaste året har lett till frihetsberövandet, enligt författaren och samhällsdebattören Kurdo Baksi, en stark kritiker av Erdogan.

– De stod och väntade på honom och kände igen honom när han kom fram till passkontrollen, säger Kurdo Baksi till Expressen. 

Ledsen att inte kunna utföra sitt uppdrag

Valet ska bevakas av OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Jabar Amin landade tillsammans med de moderata riksdagsledamöterna Margareta Cederfelt, Cecilia Magnusson och Edward Riedel som är utsedda av riksdagen till att vara en del av OSSE-delegationen. 

– Han var väldigt uppskärrad och ledsen, säger Baksi som var den första att prata med Amin efter gripandet.

Efter beskedet att Jabar Amin skickas tillbaka till Sverige säger Baksi att Amin är lättad över att vara fri och inte ställas inför rätta, men ledsen över att inte kunna utföra sitt uppdrag.

– När jag pratade med Jabar hörde jag i bakgrunden den turkiska säkerhetspolisen säga "ha en trevlig resa" till honom. Jag är själv väldigt besviken på Margot Wallström som inte går ut och fördömer det här mer kraftfullt än bara i ett pressmedelande, säger Kurdo Baksi.

”Jag gissar att de sitter bakom och tittar på mig”

– Jag sitter framför ett spegelfönster och jag gissar att de sitter bakom och tittar på mig, säger han.

– Sverige ska protestera mot detta, OSSE måste också protestera. Det här är en godkänd delegation, godkänd av riksdagen. Man kan inte gripa människor bara för att de är kritiska mot Erdogan. Nu har det gått alldeles för långt.

Utrikesdepartementet bekräftar att Amin har nekats tillträde till Turkiet.

– Vi informerades nyss om att han nekats tillträde och vi har omgående tagit kontakt med turkiska myndigheter för att få reda på orsaken, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör på UD.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett uttalande att Turkiets agerande är oacceptabelt. 

"OSSE:s valobservationer är viktiga för att säkerställa valprocessers integritet och legitimitet. Observatörer måste få arbeta oberoende. Det är därför inte upp till det mottagande landet att bestämma vilka de ska vara. Det gäller även Turkiet", skriver Margot Wallström i uttalandet.