Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk rånmördad i Colombia – tre gripna

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.

En svenskfödd man med brittiskt pass har rånmördats i Medellin i Colombia, rapporterar brittiska och colombianska medier.

Han hittades med svåra huvudskador och dog på sjukhus i början av mars.

Nu har den colombianska polisen räddat en israelisk turist från ett kidnappningsförsök – och har gripit tre män som kan kopplas också till det misstänkta mordet på den svenskfödde mannen.

En 34-årig turist, brittisk medborgare och född i Sverige, kom till Medellin i Colombia den 21 januari och planerade att stanna i två månader, skriver El Colombiano. 

Han gav sig ut på en bergsvandring som är populär för turister eftersom den ger en fantastisk utsikt över staden Medellin, en gång ökänd som en av världens farligaste platser med sin drogkartell och sina många mord – och fortfarande ett centrum för droghandel.

Attackerades av tre män

Mannen hittades svårt skadad två dagar efter det att han hade rapporterats försvunnen. Han fördes till sjukhus i kritiskt tillstånd – och kämpade för sitt liv innan han dog av sina skador i början av mars, skriver Daily Mail.  

Han berättade för sjukhuspersonalen att han hade attackerats av tre män som rånade honom på pengar och värdesaker. Angriparna misshandlade honom och han fick svåra huvudskador. 

Turister brukar varnas för att gå vandringsleden när det är mörkt på grund av risken för rån.

”Vi stöder anhöriga till en brittisk man som har dött i Colombia och vi är i kontakt med lokala myndigheter”, meddelade brittiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Lurades i Tinderfälla

Nu har den colombianska polisen gripit tre män som kan kopplas till angreppet på svensken. Det skedde när polisen räddade en 36-årig israelisk turist som lurats i en Tinderfälla, rapporterar Times of Israel på lördagen. 

36-åringen träffade i fredags en kvinna som han fått kontakt med via dejtingappen Tinder. De möttes på en restaurang i Medellin – och gick därefter ut till en bil som mannen trodde var en taxi.

I bilen misshandlades han av tre män som misstänks vara kvinnans medbrottslingar i ett kidnappningsförsök. De förde bort turisten, men bilen stoppades i en vägspärr av polisen – på grund av fortkörning.

Samma registreringsnummer

Bilens registreringsnummer var samma på en bil misstänks ha använts i fallet med den rånmördade svenskfödde mannen. Polisen grep de tre männen som är 21, 24 och 26 år, skriver Times of Israel.

Medellin var tidigare ett centrum för den internationella droghandeln och kallades ”världens mordhuvudstad”. 1991 mördades i genomsnitt 16 människor om dagen i den colombianska staden.

Escobar sköts ihjäl

Men efter det att polisen 1993 sköt ihjäl knarkkungen Pablo Escobar, som styrde den stora drogkartellen och var en av världens rikaste män, har antalet mord per år minskat med 97 procent, enligt officiella siffror.

Knarkkungen Pablo Escobar.
Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX

Samtidigt lider staden fortfarande av omfattande droghandel och annan kriminalitet.

Den rånmördade turisten är den första mördade utlänningen i Medellin i år. Förra året mördades tio utländska medborgare i staden, skriver Daily Mail. 

SE OCKSÅ: Våldtäktsman bodde i källaren i studentskrapan

Togs på bar gärning på Södermalm i Stockholm – döms till fem års fängelse

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.