Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Svensk rådgivare" gav bild av Sverige i USA

Expressens USA-korrespondent Anne-Sofie Näslund intervjuades tillsammans med Nils Bildt i Fox News.Foto: Fox News / SKÄRMDUMP
Donald Trump.Foto: Shawn Thew / Epa / TT

En påstådd svensk försvarsrådgivare – Nils Bildt – säger i Fox News att Donald Trump har rätt om Sverige.

Men vare sig UD eller Försvarsmakten vet vem han är.

Själv säger Nils Bildt, som är brottsdömd i USA, till DN att Fox News själva valde att kalla honom försvarsrådgivare.

Svensk invandring och brottslighet är ett hett ämne i amerikanska Fox News. Bland annat intervjuades Expressens USA-korrespondent Anne-Sofie Näslund i natt svensk tid. Programledaren Bill O 'Reilly ställde kritiska frågor om det svenska flyktingmottagandet.

I Fox intervjuas också en person som presenteras som "Nils Bildt, svensk rådgivare i försvar och nationell säkerhet." Nils Bildt gav Donald Trump rätt i sin kritik: Att Sverige är ett flyktingpolitiskt skräckexempel.

"Har ingen som heter så"

Dagens Nyheter har frågat såväl UD som Försvarsmakten om denne Nils Bildt.

Ingen känner till honom.

– Vi har ingen talesperson som heter så, säger Marie Pisäter på Försvarsmakten.

Försvarsanalytikern Johan Wiktorin har under fredagen twittrat om Nils Bildt – och skriver att han egentligen heter Nils G Tolling.

Till Dagens Nyheter säger Johan Wiktorin:

– Han är inte någon expert på nationell säkerhet som är känd i Sverige. Det är en oroväckande trend när vi framställs i amerikanska medier som ett problemland.

Robert Samuel är producent för programmet. Han har hört om att frågor väckts kring Nils Bildt, men kan inte kommentera saken nämnare.

– Jag jobbar med programmet men jag kan inte säga något för programmets räkning. Du måste gå via vår pressavdelning, säger Robert Samuel till Expressen.

Dömd för våld mot tjänsteman

Nils Bildt skriver i ett mejl till DN:

"Jag deltog i Bill O’Reillys program på Fox News, det var Fox News redaktör som använde den titeln – jag hade själv ingen kontroll över deras val av titel. Jag är en oberoende analytiker baserad i USA."

Enligt Dagens Nyheter bytte Nils G Tolling namn till Bildt år 2003 och är verksam i USA. Där är han också dömd för våldsbrott. Nils Bildt greps i Virginia 2014 och dömdes senare till fängelse för våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak.

Allt enligt DN, som på fredagskvällen inte hade fått några kommentarer från Nils Bildt gällande domen mot honom.

Trump: Svenskarna vet att jag har rätt

På fredagen talade Donald Trump på den konservativa konferensen CPAC i Maryland. Presidenten nämnde då på nytt Sverige och hänvisade till sitt uppmärksammade uttalande förra veckan.

– Titta på vad som händer i Sverige, titta på vad som händer i Tyskland. Titta på Nice och Paris, sa Trump på CPAC-scenen.

Han anklagade svenska medier för att inte rapportera saker som sker här.

– Men folket där vet att jag har rätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.