Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk public service får nya märkningar på Twitter

Twitter märker svensk public service.
Foto: GREGORY BULL / AP TT NYHETSBYRÅN

Twitter markerar svensk public service som ”offentligt finansierade” medier.

Nu ser utbildningsradion över sin närvaro på Twitter, rapporterar Dagens Nyheter.

Samtidigt menar SVT att märkningen inte är felaktig.

– Definitionen ”publicly-funded media” är i grunden inte fel, SVT är ju offentligt finansierat, säger Hanna Dowling , tf HR- och kommunikationsdirektör, till Expressen.

SVT, Sveriges Radio och UR har fått nya märkningar på Twitter. Under public service-kanalernas olika konton syns texten ”publicly-funded media”, det vill säga ”offentligt finansierad media”. Det innebär att Twitter anser att medierna tar emot licenspengar, individuella bidrag, offentlig finansiering och kommersiell finansiering.

Utbildningsradion, UR, ska nu se över sin närvaro på Twitter.

– Vi på UR diskuterar nu vad märkningen innebär för oss, och vi ser över vår närvaro på Twitter, säger Mikaela Sonck, kommunikationschef på UR, till DN.

”Oförutsägbart och utan eftertanke”

Hanna Dowling, tf HR- och kommunikationsdirektör på SVT, menar samtidigt att definitionen inte är fel.

 – Just den märkningen beskriver bara finansieringsmodellen och det som står är korrekt. Detta till skillnad från ”government funded media” som Twitter beskriver som medier där staten delvis har inflytande över innehållet, säger hon i en kommentar till Expressen.

Hon säger samtidigt att Twitters nya markeringar ges ut ”utan eftertanke”.

– Just nu känns det som att Twitter helt oförutsägbart och utan eftertanke klistrar epitet på medier vilket är högst oroväckande, och det har fått våra public service-kollegor runtom i världen att reagera, bland annat BBC i Storbritannien, NPR i USA och nu senast ABC i Australien.

Märkningen på SVT:s konto.
Foto: Twitter
Sveriges Radio Ekots konto.
Foto: Twitter
UR:s konto.
Foto: Twitter

NPR valde att lämna

Twitter har tidigare infört märkningar hos en rad andra internationella public service-bolag. Till exempel valde amerikanska National Public Radio, NPR, att lämna plattformen efter att den pekats ut som ”government-funded media”, det vill säga ”statsfinansierad media” på svenska. Även tv-bolaget Public Broadcasting Service, PBS, fick märkningen och valde att lämna plattformen.

Brittiska BBC fick till en början märkningen. Efter kritik ändrade dock Twitter så att BBC nu klassas som ”offentligt finansierad media”, precis som de svenska motsvarigheterna.

SVT, SR och UR finansieras av en public service-avgift. Den samlas in via skattesedeln.

Expressen söker SR.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.