Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk nynazist deltar i strider i Ukraina

LONDON. Flera utländska högerextremister kämpar med ukrainska frivilligstyrkor i östra Ukraina.

En av dem är den svenske prickskytten Mikael Skillt.

Han har ett pris på sitt huvud, uppger BBC.

Det är BBC:s reporter Dina Newman som på telefon fått en intervju med svensken Mikael Skillt. Den 37-årige svensken kommer från Sundsvall och har tidigare tjänstgjort i den svenska armén.

Han befinner sig sedan flera månader i Ukraina och är enligt BBC en av medlemmarna i Azov bataljonen, en frivilligstyrka som kämpar mot ryska separatister i östra Ukraina.

Skillt twittrar regelbundet från Ukraina och han skadades i våras i sammandrabbningar med medlemmar av Ukrainas före detta inrikespolis, Berkut.

Skillt kallar sig för nationalist i intervjun med BBC, men han har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti och hans åsikter beskrivs av BBC som nynazistiska.

– Det beror på hur du ser det, säger han. Jag skulle vara en idiot om jag inte ville att den vita rasen skulle överleva.

– Det var segrarna som skrev historien efter andra världskriget. De beslöt att det alltid är en ful sak att säga att jag är vit och är stolt.

Skillt reste till Ukraina med ett tiotal andra nazister, har bland annat SVT tidigare rapporterat.

Expressen har tidigare rapporterat att en svensk högerextrem sajt med nära kopplingar till Svenskarnas Parti uppmanat nazister att åka till Ukraina för att stödja revolutionen.

Skillt är prickskytt och enligt BBC finns det ett pris på hans huvud, satt av de ryska separatisterna. Den som fångar eller dödar honom belönas med upp till 50 000 kronor.

Skillt säger till BBC att raser inte bör blandas. Han anser inte att judar är vita och därför inte borde blandas med vita människor.

Azov bataljonen består av cirka 300 man som slåss med ukrainska styrkor mot ryska separatister. Skillt säger att han har tre uppgifter i bataljonen.

– Jag är befälhavare för en mindre spaningspatrull, jag är också prickskytt och jag arbetar som speciell koordinator för att rensa hus när vi går in i civila områden.

Det finns bara en handfull utlänningar i bataljonen, enligt Skillt och de får inte betalt för sitt jobb. Bataljonen leds av Andrij Biletskij och ställföreträdande befälhavare är Ihor Mositjuk.

Biletskij är också ledare för en organisation som kallas Social nationella församlingen, en organisation som säger sig kämpa för den vita rasen mot det ”internationella spekulativa kapitalet”.

Azov bataljonen skapades och beväpnades av Ukrainas inrikesministerium. En rådgivare på ministeriet , Anton Gerasjtjenko, tillbakavisar påståenden om att bataljonen skulle bestå av högerextremister.

– Social nationella församlingen är inte en nynazistisk organisation, säger Gerasjtjenko till BBC.

– Det är ett parti med ukrainska patrioter som offrar sina liv medan rika européer bara talar om att stödja Ukraina.

Han påstår samtidigt att han aldrig hört talas om Mikael Skillt. Svensken säger till BBC att han redan har andra planer för framtiden.

Hans nästa projekt är att resa till Syrien och kämpa på president Bashar al-Assads sida mot ”internationell zionism.”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!