Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk nazilinje provocerar FN

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kritiken får inte justitieminister Beatrice Ask (M) att ändra den svenska linjen.
Foto: Cornelia Nordström

Sverige är sedan länge anslutet till FN:s konvention om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering.

Ändå tillåts nazistiska Svenskarnas parti (SVP) fortsätta med sin rasistiska propaganda.

SVP är antidemokratiskt, antisemitiskt och beskriver i sitt idéprogram en raspolitik där "endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare".

Noterar med oro

I sin senaste rapport om Sverige noterar FN:s kommitté mot rasdiskriminering med oro att rasistiska och extremistiska organisationer fortsätter att verka. FN har flera gånger bett Sverige anpassa sin lagstiftning till konventionen som trädde i kraft 1969.

Kritiken får inte justitieminister Beatrice Ask (M) att ändra den svenska linjen.

– Sverige har gjort en tolkning som innebär att vi har en annan form av lagstiftning, med brottet hets mot folkgrupp. Och vi anser att den täcker in det, säger hennes pressekreterare Per Claréus till Sydsvenskan.

Flera jurister motsätter sig den hållningen. "Vår lag förbjuder vissa uttryck för rasism, men inte dess aktiviteter i organiserad form", anser den förre diskrimineringsombudsmannen Peter Nobel i en välspridd debattartikel i sociala medier.

Oroligt i Gävle

Under fredagen var SVP i Falun och Gävle.

Vid mötet i Gävle kom drygt 800 motdemonstranter, enligt polisen i Gävleborgs län. Det var stundtals oroligt. Bland annat kastades knallskott, rapporterar lokala medier.

Polisen uppger att de frihetsberövade omkring 30 personer och att ett antal brott rapporterats. Till exempel störande av allmän sammankomst, våld mot tjänsteman och ett fall av hets mot folkgrupp.

På lördagen når SVP:s veckolånga valturné Stockholm. En stor motdemonstration väntas då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.