Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk misstänkt kidnappad i Kongo

Polisen och UD arbetar nu intensivt tillsammans med FN:s säkerhetstjänst för att komma i kontakt med Zaida Catalán, 36.
Isabella Lövins (bilden) pressekreterare Annika Flensburg bekräftar att en svensk eftersöks.
Foto: Olle Sporrong
Kvinnan var på uppdrag i Kongo-Kinshasa.
Foto: Montage

Den svenska politikern Zaida Catalán misstänks ha blivit kidnappad i Kongo-Kinshasa under ett FN-uppdrag.

Sökarbetet fortsätter med hjälp av helikoptrar, men försvåras av den besvärliga terrängen på platsen.

– Vi letar från by till by, säger Lambert Mende, talesperson för Kongos regering. 

Polisen och UD arbetar intensivt tillsammans med FN:s säkerhetstjänst för att komma i kontakt med Zaida Catalán, 36. Ingen har lyckats nå henne under de senaste två dygnen. Flera stora utländska medier, däribland internationella nyhetsbyråerna AP och Reuters, den statliga brittiska tv-kanalen BBC och den afrikanska nyhetssajten Africa News var först med att berätta att hon är en av de två FN-personer som saknas.

– Hon och en annan FN-anställd åkte mopedtaxi när de stoppades på en bro, säger Lambert Mende.

UD:s sökarbete koordineras med andra stora organisationer.

– I och med att det är känt att hon hade ett uppdrag inom FN så är det klart att vi har en dialog med dem, säger Patric Nilsson på UD. 

Zaida Catalán har varit språkrör i Grön Ungdom tillsammans med Gustav Fridolin.
Foto: Peter Lydén/Tt / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX

Den fredsbevarande FN-styrkan Monusco i Kongo-Kinshasa har satt in helikoptrar i sökandet.

– Sökandet pågår fortfarande, de är fortfarande borta. Vi har fortfarande inte några bevis på att de kidnappats eller dödats. Vi söker i området och hoppas på att hitta dem levande, säger Monuscos kommunikationschef Charles Bambara till TT.

Lambert Mende berättar vid lunch svensk tid att sökandet återupptagits och att styrkorna söker "från by till by”. Inte heller han har några nya uppgifter om vad som hänt med Zaida Catalán och övriga som försvunnit.

Expert på mänskliga rättigheter

Zaida Catalán är jurist och jobbar som expert på mänskliga rättigheter för FN:s säkerhetsråd i Kongo-Kinshasa. Hon blev 2001 språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom och var det två år tillsammans med Gustav Fridolin, sedan ytterligare två år tillsammans med Einar Westergaard.

Kongos regering har fått kännedom via lokalinvånarna på en ort i södra Kongo att svenskan och en amerikan ska ha kidnappats under gårdagen. Enligt Lambert Mende har de två FN-anställda inte informerat landets myndigheter.

– Vi tror att de har kidnappats av en okänd grupp, säger Lambert Mende.

Farhan Haq, vice talesperson på FN:s generalsekretariat, säger:

– Jag kan bekräfta att två medlemmar i vår expertgrupp i Kongo-Kinshasa saknas. Vår fredsbevarande enhet, Monusco, letar för närvarande efter dem.

Här tros hon ha försvunnit i Kongo

Enligt kongolesiska myndigheter så försvann de på en bro kallad Moyo väster om byn Ngombe, vilket ska vara 15 kilometer väster om byn och vid floden Tshau.

Lambert Mende berättar att myndigheterna fått motstridiga uppgifter om vad som har hänt, och att specialstyrkor och lokal polis kopplats in för att identifiera kidnapparna och ta reda på var FN-personalen samt fyra kongoleser, som också kidnappats, befinner sig. En av kongoleserna var med för att tolka åt FN-personalen och övriga tre var de mopedister som de tre hyrde för att köra dem.

– Vi har uppgifter om att kidnapparna har kört in dem i skogen, säger Lambert Mende. 

Regionen har kantats av oroligheter på grund av olika lokala milisgrupper. Sedan oktober har 30 poliser dödats och skolor och sjukhus förstörts, enligt Mende. 

Den svenska regeringen är informerad.

­­- Det är en person som eftersöks nu, säger Annika Flensburg, pressekreterare hos vice statsminister Isabella Lövin.

Kvinnan i Kongo-Kinshasa på humanitärt uppdrag

Zaida Catalán arbetade på Miljöpartiets riksdagskansli som jurist men lämnade i slutet av 2010 för att jobba som expert på sexuellt våld för EU:s polisinsats EUPOL i Goma, Kongo.

Hon har sedan en tid tillbaka haft uppdrag från FN i Kongo-Kinshasa och var nu på plats för ett tillfälligt humanitärt uppdrag.

Polisen nationella operativa avdelning (Noa) ansvarar för att leda polisen internationellt, men alla kommentarer om den misstänkta kidnappningen hänvisas till Utrikesdepartementet (UD).

– Jag har sampratat mig med UD och det är de som ska svara på den här typen av frågor, säger Malin Näfver, presstalesperson för Noa.

Magdalena Tham Lindell är projektledare för Folke Bernadotteakademin, som är en myndighet som hör till UD:s verksamhetsområde och har till uppdrag att bidra till varaktig fred och säkerhet.

Ökande oroligheter i Kongo

Hon är på plats i Kongo-Kinshasa, men nyheten om att en svensk biståndsarbetare misstänks ha blivit kidnappad fick hon hemifrån.

– På senare tid har det varit ökande oroligheter i flera delar av Kongo.

Varför är det oroligt i Kongo-Kinshasa?

– Det är flera olika skäl, det har varit sammanstötningar mellan statliga säkerhetsstyrkor och olika miliser på vissa platser. Sedan finns det en underliggande orolighet kring de uppskjutna valen.

UD avråder sedan 2006 från resor till Kongo på grund av säkerhetsläget och betonar att inte ens internationella hjälporganisationer är fredade från kidnappningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.