Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk medborgare riskerar avrättning i Iran

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Utrikesdepartementet känner till ärendet.
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

En svensk medborgare har i hemlighet förts från Turkiet till Iran, där han nu riskerar avrättning, skriver SVT Nyheter.

Mannen har synts i en propagandavideo i iransk tv, där han erkänner flera brott.

Utrikesdepartementet bekräftar att man känner till fallet. 

Det var i slutet av oktober som mannen överlämnades från Turkiet till Iran. Mannen, som har svenskt medborgarskap, är en ledargestalt inom Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz, ASMLA. Separatistorganisationen är terrorstämplad av Iran, vilket gör att han nu riskerar dödsstraff.

Flera iranska medier skrev om fallet i samband med utlämnandet. Uppgiften ska även ha bekräftats Irans nationella säkerhetskommitté som i ett uttalande uppgav att mannen misstänktes för flera brott och var under utredning i Teheran.

UD känner till ärendet

På onsdagen rapporterar SVT Nyheter att mannen synts i en propagandavideo i iransk tv. I den arrangerade intervjun erkänner han till en rad brott, som väpnat rån, terrorism och spionage.

Utrikesdepartementet, UD, bekräftar att man känner till ärendet.

I omedelbar anslutning till att vi fick kännedom om uppgifterna följde vi upp dem via våra utlandsmyndigheter i Turkiet och Iran. Fallet har även tagits upp med Turkiets respektive Irans Stockholmsambassadörer. Ett intensivt arbete pågår såväl i Stockholm som vid våra utlandsmyndigheter i de berörda länderna”, skriver presstjänsten i ett mejl till Expressen.

Anser UD att hotnivån för exiliranier har höjts?

Vi har ingen kommentar gällande detta för närvarande”.

SVT skriver vidare att ärendet kompliceras av att även en andra svensk medborgare riskerar dödsstraff i Iran. Det handlar om den iransksvenske KI-forskaren Ahmadreza Djalali.

Se mer

KI-forskaren Ahmadreza Djalali kämpar för att överleva .

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.