Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk medborgare död efter dåd med bilbomb i Syrien

Den svenske medborgaren Tarif al-Sayyed Issa – aktivist och islamist – har dött av en bilbomb i Syrien.
Foto: Syrian network for human rights
Tarif al-Sayyed Issa vårdades på sjukhus för sina skador – men hans liv gick inte att rädda.
Foto: Muslimska brödraskapet

Den svenske medborgaren Tarif al-Sayyed Issa – aktivist och islamist – har dött av en bilbomb i Syrien.

Tarif al-Sayyed Issa vårdades på sjukhus i Turkiet för sina skador.

”Vi gratulerar vår broder Tarif martyrskapet som han önskade och som han strävade efter”, skriver Muslimska brödraskapet på Twitter.

Tarif al-Sayyed Issa, 58, har sen flera år tillbaka bott i Syrien. Han beskrev sig själv nyligen som en del av Jaish al-Fatah – en grupp som militärt har tagit över den syriska staden Idlib, där han växte upp.

Tarif al-Sayyed Issa har länge varit aktiv i Muslimska brödraskapet som i Syrien samarbetar med jihadistiska miliser.

Nu är han död, meddelar hans söner, Muslimska brödraskapet och Syriska nätverket för mänskliga rättigheter, SNHR.

”Vi gratulerar vår broder Tarif martyrskapet som han önskade och som han strävade efter”, skriver den av flera länder terrorstämplade organisationen Muslimska brödraskapet på Twitter.

https://twitter.com/IkhwanSyria/status/969488402214277120

Dödades av bilbomb

Tarif al-Sayyed Issa dog på ett turkiskt sjukhus på grund av de skador han fått av en bilbomb i januari, enligt SNHR.

Bomben gick av i centrala Idlib. Vem som ligger bakom attacken är oklart – ingen har tagit på sig skulden.

Muslimska brödraskapet skriver att den eller de som ligger bakom dådet ville ”tysta rättighetens röst och döda det fria ordet”.

Lämnade Sverige för Syrien

För mer än 30 år sen flyttade Tarif al-Sayyed och hans familj till Sverige och etablerade sig i Eskilstuna. Tarif al-Sayyed var öppen med sitt engagemang i Muslimska brödraskapet, en politisk och religiös organisation som av flera länder klassas som terrorister, som han gick med på 70-talet. När upproret mot den syriska regimen bröt ut 2011 åkte al-Sayyed till Syrien.

Sen 2005 var han medborgare i Sverige, men 2013 bestämde han sig för att bosätta sig i Idlib i Syrien igen, har DN skrivit.

I Idlib bildade olika väpnade islamistiska grupper al-Fatharmén som deltog i offensiven och intog Idlib från den syriska armén. Al-Sayyed deltog i offensiven – för första gången publicerar Muslimska brödraskapet en bild på honom från det tillfället, iförd militärkläder.

Sönerna: Lämnade det militära

Den sista tiden ska Tarif al-Sayyed ha varit en ledande profil i oppositionen, och han ska ha varit medlem i det folkvalda civila rådet för Idlib. Han ska också, enligt sönerna, ha kritiserat extremistiska grupper i området – något som gjort att hot riktats mot honom.

Al-Sayyed var aktiv i bland annat Islamistiska missionärer i Syrien och han såg till att hjälpsändningar skickades från Sverige till bland annat Idlib i Syrien.

Sonen: ”Han är stark”

I mitten av januari lastade Tarif al-Sayyed religionsböcker i sin bil och skulle åka i väg för att dela ut det till olika koranskolor i Idlib. En bomb exploderade i bilen och han skadades allvarligt. 

I samband med bilexplosionen den 15 januari sa en av Tarif al-Sayyed Issas söner till DN:

– Vi kan bara tänka oss två grupper som skulle glädjas av pappas död. Assad-regimen och extremistiska grupper eller ett samarbete mellan båda. Men kanske pappa vet mer om han vaknar och kan berätta.

UD har ännu inte fått information om att Tarif al-Sayyed Issa, eller någon annan svensk medborgare, dött i Turkiet.

– Vi känner inte till att en svensk medborgare dött i Turkiet under den här tiden, säger Emma Karlsson vid UD:s pressjour.

Expressen har varit i kontakt med Tarif al-Sayyed Issas barn som bekräftar dödsfallet, men hälsar att de inte vill kommentera ytterligare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.