Den svenske medborgaren Tarif al-Sayyed Issa – aktivist och islamist – har dött av en bilbomb i Syrien. Foto: Syrian network for human rightsDen svenske medborgaren Tarif al-Sayyed Issa – aktivist och islamist – har dött av en bilbomb i Syrien. Foto: Syrian network for human rights
Den svenske medborgaren Tarif al-Sayyed Issa – aktivist och islamist – har dött av en bilbomb i Syrien. Foto: Syrian network for human rights
Tarif al-Sayyed Issa vårdades på sjukhus för sina skador – men hans liv gick inte att rädda. Foto: Muslimska brödraskapetTarif al-Sayyed Issa vårdades på sjukhus för sina skador – men hans liv gick inte att rädda. Foto: Muslimska brödraskapet
Tarif al-Sayyed Issa vårdades på sjukhus för sina skador – men hans liv gick inte att rädda. Foto: Muslimska brödraskapet

Svensk medborgare död efter dåd med bilbomb i Syrien

Publicerad

Den svenske medborgaren Tarif al-Sayyed Issa – aktivist och islamist – har dött av en bilbomb i Syrien.

Tarif al-Sayyed Issa vårdades på sjukhus i Turkiet för sina skador.

”Vi gratulerar vår broder Tarif martyrskapet som han önskade och som han strävade efter”, skriver Muslimska brödraskapet på Twitter.

Tarif al-Sayyed Issa, 58, har sen flera år tillbaka bott i Syrien. Han beskrev sig själv nyligen som en del av Jaish al-Fatah – en grupp som militärt har tagit över den syriska staden Idlib, där han växte upp.

Tarif al-Sayyed Issa har länge varit aktiv i Muslimska brödraskapet som i Syrien samarbetar med jihadistiska miliser.

Nu är han död, meddelar hans söner, Muslimska brödraskapet och Syriska nätverket för mänskliga rättigheter, SNHR.

”Vi gratulerar vår broder Tarif martyrskapet som han önskade och som han strävade efter”, skriver den av flera länder terrorstämplade organisationen Muslimska brödraskapet på Twitter.

https://twitter.com/IkhwanSyria/status/969488402214277120

Dödades av bilbomb

Tarif al-Sayyed Issa dog på ett turkiskt sjukhus på grund av de skador han fått av en bilbomb i januari, enligt SNHR.

Bomben gick av i centrala Idlib. Vem som ligger bakom attacken är oklart – ingen har tagit på sig skulden.

Muslimska brödraskapet skriver att den eller de som ligger bakom dådet ville ”tysta rättighetens röst och döda det fria ordet”.

Lämnade Sverige för Syrien

För mer än 30 år sen flyttade Tarif al-Sayyed och hans familj till Sverige och etablerade sig i Eskilstuna. Tarif al-Sayyed var öppen med sitt engagemang i Muslimska brödraskapet, en politisk och religiös organisation som av flera länder klassas som terrorister, som han gick med på 70-talet. När upproret mot den syriska regimen bröt ut 2011 åkte al-Sayyed till Syrien.

Sen 2005 var han medborgare i Sverige, men 2013 bestämde han sig för att bosätta sig i Idlib i Syrien igen, har DN skrivit.

I Idlib bildade olika väpnade islamistiska grupper al-Fatharmén som deltog i offensiven och intog Idlib från den syriska armén. Al-Sayyed deltog i offensiven – för första gången publicerar Muslimska brödraskapet en bild på honom från det tillfället, iförd militärkläder.

Sönerna: Lämnade det militära

Den sista tiden ska Tarif al-Sayyed ha varit en ledande profil i oppositionen, och han ska ha varit medlem i det folkvalda civila rådet för Idlib. Han ska också, enligt sönerna, ha kritiserat extremistiska grupper i området – något som gjort att hot riktats mot honom.

Al-Sayyed var aktiv i bland annat Islamistiska missionärer i Syrien och han såg till att hjälpsändningar skickades från Sverige till bland annat Idlib i Syrien.

Sonen: ”Han är stark”

I mitten av januari lastade Tarif al-Sayyed religionsböcker i sin bil och skulle åka i väg för att dela ut det till olika koranskolor i Idlib. En bomb exploderade i bilen och han skadades allvarligt. 

I samband med bilexplosionen den 15 januari sa en av Tarif al-Sayyed Issas söner till DN:

– Vi kan bara tänka oss två grupper som skulle glädjas av pappas död. Assad-regimen och extremistiska grupper eller ett samarbete mellan båda. Men kanske pappa vet mer om han vaknar och kan berätta.

UD har ännu inte fått information om att Tarif al-Sayyed Issa, eller någon annan svensk medborgare, dött i Turkiet.

– Vi känner inte till att en svensk medborgare dött i Turkiet under den här tiden, säger Emma Karlsson vid UD:s pressjour.

Expressen har varit i kontakt med Tarif al-Sayyed Issas barn som bekräftar dödsfallet, men hälsar att de inte vill kommentera ytterligare.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag