Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk man slagen blodig av Republika Sprskas polis

Vägrade visa ID.

Plötsligt hoppade flera poliser på en svensk man i 65-årsåldern på och slog ned honom. 

Anledning: Han vägrade visa upp sitt ID-kort.

Mannen greps och fördes senare till sjukhus för hjärtbesvär.

I stället för att fira midsommar hemma i Sverige är han nu gripen i staden Banja Luka i Bosnien och Hercegovina.

Paret från Sydsverige var på semester i sitt tidigare hemland, Bosnien och Hercegovina. De skulle ha rest hem på fredagsmorgonen för att fira midsommar med familjen.

Men hemresan har fått uppskjutas på obestämd framtid – för mannen sitter gripen av polisen i staden Banja Luka. Han blev brutalt nedslagen på gatan när han vägrade visa sitt ID-kort på torsdagskvällen.

”Fem poliser hoppade på honom”

– Vi hade ätit middag på restaurang. Vi promenerade genom staden och träffade en bekant som deltog i en mindre demonstration, berättar den gripne mannens fru på telefon från Banja Luka.

– Plötsligt kom poliser fram och krävde att vi skulle visa ID-kort. Min man frågade: ”Varför måste jag legitimera mig? Jag har inte gjort något.”

– Fyra, fem poliser hoppade på honom och slog ned honom. De satte på honom handbojor och förde honom till polisstationen, säger hon.

Till sjukhus för hjärtundersökning

Mannen, som är i 65-årsåldern, har hjärtbesvär sedan tidigare. Efter påhoppet fick han ont och fördes till akuten. Och fick sedan genomgå hjärtundersökning.

– Han fick jätteont. Poliserna var aggressiva och slog honom för ingenting. Jag är chockad, säger hon.

Paret flyttade till Sverige för ett 30-tal år sedan. De kommer ursprungligen från Bosnien och Hercegovina, tidigare en del av Jugoslavien och scen för blodiga strider under Balkankrigen i början av 1990-talet.

Efter kriget blev Bosnien och Hercegovina självständigt. Men den serbiska gruppen har en form av självstyre i området Republika Srpska – med Banja Luka som informell huvudstad.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/banjaluka2/

Barnen i Sverige oroliga

Svenska UD känner till fallet med den gripne mannen.

– Vi känner till medieuppgifterna om att en svensk medborgare har blivit frihetsberövad i Bosnien och Hercegovina. Ambassaden i Sarajevo undersöker för närvarande uppgifterna, säger Marcel Salas Lindell på UD:s presstjänst.

Den gripnes barn i Sverige är oroliga över vad som sker med föräldrarna.

– Mamma och pappa skulle komma hem till midsommar. De har varit på semester i två veckor. Nu är pappa gripen, säger parets son i Sverige.

– Poliserna slog pappa blodig, hans glasögon krossades. Han tar medicin för svagt hjärta. Mamma är väldigt chockad.

– Så här får det inte gå till. Man ska inte bli misshandlad av fyra, fem poliser bara för att man inte visar sitt ID-kort. Särskilt inte när man besöker sin gamla hemstad, säger han.

Mindre demonstration

Enligt sonen kom poliserna fram till pappan sedan denne talat med en man som deltog i en mindre demonstration med parollen ”Rättvisa för David!”

Det är en kampanj som drogs i gång sedan polisen i landet dödat en 19-årig pojke utan att kunna förklara varför, enligt den gripne mannens son i Sydsverige. Fallet har engagerat tusentals människor i Bosnien och Hercegovina – och demonstrationen äger rum på samma plats hela tiden.

– Poliserna blev kanske provocerade av att pappa talade med mannen som demonstrerade, säger sonen.

Familjen har anlitat en lokal advokat för att försöka få pappan fri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.