Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk man slagen blodig av Republika Sprskas polis

Vägrade visa ID.

Plötsligt hoppade flera poliser på en svensk man i 65-årsåldern på och slog ned honom. 

Anledning: Han vägrade visa upp sitt ID-kort.

Mannen greps och fördes senare till sjukhus för hjärtbesvär.

I stället för att fira midsommar hemma i Sverige är han nu gripen i staden Banja Luka i Bosnien och Hercegovina.

Paret från Sydsverige var på semester i sitt tidigare hemland, Bosnien och Hercegovina. De skulle ha rest hem på fredagsmorgonen för att fira midsommar med familjen.

Men hemresan har fått uppskjutas på obestämd framtid – för mannen sitter gripen av polisen i staden Banja Luka. Han blev brutalt nedslagen på gatan när han vägrade visa sitt ID-kort på torsdagskvällen.

”Fem poliser hoppade på honom”

– Vi hade ätit middag på restaurang. Vi promenerade genom staden och träffade en bekant som deltog i en mindre demonstration, berättar den gripne mannens fru på telefon från Banja Luka.

– Plötsligt kom poliser fram och krävde att vi skulle visa ID-kort. Min man frågade: ”Varför måste jag legitimera mig? Jag har inte gjort något.”

– Fyra, fem poliser hoppade på honom och slog ned honom. De satte på honom handbojor och förde honom till polisstationen, säger hon.

Till sjukhus för hjärtundersökning

Mannen, som är i 65-årsåldern, har hjärtbesvär sedan tidigare. Efter påhoppet fick han ont och fördes till akuten. Och fick sedan genomgå hjärtundersökning.

– Han fick jätteont. Poliserna var aggressiva och slog honom för ingenting. Jag är chockad, säger hon.

Paret flyttade till Sverige för ett 30-tal år sedan. De kommer ursprungligen från Bosnien och Hercegovina, tidigare en del av Jugoslavien och scen för blodiga strider under Balkankrigen i början av 1990-talet.

Efter kriget blev Bosnien och Hercegovina självständigt. Men den serbiska gruppen har en form av självstyre i området Republika Srpska – med Banja Luka som informell huvudstad.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/banjaluka2/

Barnen i Sverige oroliga

Svenska UD känner till fallet med den gripne mannen.

– Vi känner till medieuppgifterna om att en svensk medborgare har blivit frihetsberövad i Bosnien och Hercegovina. Ambassaden i Sarajevo undersöker för närvarande uppgifterna, säger Marcel Salas Lindell på UD:s presstjänst.

Den gripnes barn i Sverige är oroliga över vad som sker med föräldrarna.

– Mamma och pappa skulle komma hem till midsommar. De har varit på semester i två veckor. Nu är pappa gripen, säger parets son i Sverige.

– Poliserna slog pappa blodig, hans glasögon krossades. Han tar medicin för svagt hjärta. Mamma är väldigt chockad.

– Så här får det inte gå till. Man ska inte bli misshandlad av fyra, fem poliser bara för att man inte visar sitt ID-kort. Särskilt inte när man besöker sin gamla hemstad, säger han.

Mindre demonstration

Enligt sonen kom poliserna fram till pappan sedan denne talat med en man som deltog i en mindre demonstration med parollen ”Rättvisa för David!”

Det är en kampanj som drogs i gång sedan polisen i landet dödat en 19-årig pojke utan att kunna förklara varför, enligt den gripne mannens son i Sydsverige. Fallet har engagerat tusentals människor i Bosnien och Hercegovina – och demonstrationen äger rum på samma plats hela tiden.

– Poliserna blev kanske provocerade av att pappa talade med mannen som demonstrerade, säger sonen.

Familjen har anlitat en lokal advokat för att försöka få pappan fri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.