Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk man skjuten i Kongo-Kinshasa

Svenske Erik Mararv, 30, sköts i Kongo-Kinshasa när han försökte stoppa tjuvjakt i nationalparken.

Foto: / PRIVAT
Skottlossningen skedde i Garamba nationalpark i Kongo-Kinshasa. Foto: Nuria Ortega/Wikimedia Commons / NURIA ORTEGA
Mannen jobbade på nationalparken. Foto: Google earth

Svensken Erik Mararv, 30, sköts och skadades när han skulle stoppa tjuvjakt av elefanter i Kongo-Kinshasa.

Han skulle tillsammans med fyra parkkolleger stoppa tjuvjägare när de attackerade parkvakterna. Tre av kollegerna överlevde inte.

”Just nu genomgår han operationer”, berättar systern Charlotte Mararv som bor i Bangui, Centralafrikanska republiken.

Det var i lördags förmiddag, lokal tid, som händelsen inträffade i nationalparken Garamba i Kongo-Kinshasa som Aftonbladet var först att rapportera om.

En av parkvakterna avled på plats. Två dog senare av sina skador. Tillståndet för den svenske Erik Mararv, som är föreståndare för parken och en av parkvakterna är nu stabilt.

Just nu genomgår han operationer i Sydafrika och kan inte ta emot besök, berättar Eriks syster Charlotte Mararv i ett mejl till Expressen.

Intensiva månader av tjuvjakt

”Det är med stor sorg jag meddelar att fem medlemmar från Africa Parks, inkluderat fyra parkvakter och vår parkchef Erik Mararv var involverade i en skjutning med Sudanesiska elefantjägare i går i Garamba nationalpark i den Demokratiska Republiken Kongo", skriver parkens vd Peter Fearnhead i ett meddelande.

Parkens vd skriver även att händelsen är en vidareutveckling på några intensiva månader av tjuvjakt i Garamba, där 43 elefanter har blivit dödade än så länge under 2016.

"Vi är förkrossade av den här förlusten och våra kondoleanser går till familjemedlemmar som dessa män lämnar bakom sig", fortsätter vd Peter Fearnhead.

Frikändes från alla misstankar

2012 hittades 13 döda kroppar av guldgrävare på en safaripark i Centralafrikanska republiken, som Erik Mararv då drev tillsammans med sin fru.

Efter lokala rykten om att Erik Mararv skulle vara inblandad i händelsen åkte han till staden Bangui för att tala med myndighetspersoner för att reda ut vad som hade hänt.

I stället för ett samtal greps han av polisen – senare blev han av domaren frikänd från alla misstankar om inblandning.

Skydda Afrikas djur är ett farligt jobb

I en intervju med Nerikes Allehanda berättar Erik om livet som parkvakt i Kongo-Kinshasa. I Eriks organisation finns 300 anställda, varav 100 är tungt beväpnade parkvakter. Dessutom samarbetar de med 100 soldater ur Kongos nationella armé.

– Vi har blivit en stabiliserande kraft i området, som är ungefär lika stort som Skåne och Småland tillsammans. Det märks att vi gör skillnad. Förut kunde vi ha tre attacker i veckan mot vår vaktpersonal, nu är det bara någon i månaden, berättade Erik för NA.

Elefantbetarna är värdefulla inkomster för de rebellgrupper som finns i området. I Garambas nationalpark fanns för tio år sedan 4 000 elefanter, i dag är siffran nere i ungefär 1 000.

Arbetet att skydda nationalparken innebär stora risker och det är inte första gången någon ur personalstyrkan blir attackerade. 2015 omkom åtta av Eriks anställda i strider, berättar han för NA.

– Vissa arbeten måste göras och vissa måste utföra dem. Så ser jag på det. Det vi håller på med är konservationsarbete när det är ställt på sin spets, sa Erik.