Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk man hittad död i USA – var sjuk i corona

Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg rapporterar från New York.
En svensk man har hittats död i skidorten Aspen.Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT
Coronaviruset.Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/IBL
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Under måndagen dog över 500 människor i corona i USA, den högsta siffran som uppmätts på en dag i landet sedan utbrottet.

Timmar efter delstaten Montanas larm om brist på utrustning meddelade Donald Trump att landet kommer skicka utrustning till Italien. 

Samtidigt stod det klart att en man som hittades död i sin bostad i Aspen, Colorado, förra veckan var svensk. 

USA kommer hjälpa Italien med skyddsutrustning, trots larm om att det saknas resurser inom det egna landet. Enligt Trump så kommer även Spanien och Frankrike få hjälp i ett senare skede.

Vilken typ av skyddsmateriel det handlar om specificerades inte.

– Vi kommer att skicka saker värda 100 miljoner dollar, medicinskt material och andra sjukhussaker, till Italien, sa Trump och lade till att Italiens premiärminister Giuseppe Conte var ”väldigt, väldigt glad”. 

Trumps besked kom bara timmar efter det att delstaten Montanas guvernör Steve Bullock larmat om att delstaten saknar utrustning att testa invånarna för coronaviruset, enligt New York Times.

55-årig svensk död i Aspen

Det var i tisdags i förra veckan som den svenska mannen hittades död i sin bostad i Aspen. Efter en rättsläkarundersökning har man nu kunnat konstatera att han hade legat död i bostaden i två dagar – och att han hade drabbats av coronaviruset.

Den svenske mannen blev 55 år gammal och blev coronavirusets andra dödsoffer i den lyxiga skidorten i Colorado. I förra veckan rapporterades också att en 94-årig man dött av Covid-19 i Aspen.

Svenske mannen hade milda symptom

Sjukdomsförloppet verkar ha varit snabbt för den svenske mannen.

– Han talade om minimala symptom, som nattsvettningar och feber, dagarna före sin död, säger rättsläkaren till lokal media.

– Mannen kom från Sverige, men var boende i Aspen sedan många år. Hans vänner här kommer att ta hand om begravningen.

Dödssiffran i USA har stigit till 3 008, enligt Johns Hopkins University. Under måndagen dog över 500 människor i landet och antalet bekräftat sjuka i covid-19 är nu 163 429.

Sammanlagt 256 miljoner amerikaner är satta i någon form av hemkarantän just nu. Det innebär att 78 procent av den amerikanska befolkningen inte får lämna sina hem som de vill.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/153/
Därför kommer olika uppgifter från Tyskland och Storbritannien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.