Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk man frisläppt efter terrorgripande i London

Den 34-årige mannen från Sverige greps den 19 december på flygplatsen Stansted norr om London. Arkivbild. Foto: Colourbox

LONDON. Den svenske man som greps i London före jul har släppts fri, uppger Scotland Yard. 

Mannen misstänktes för innehav av dokument som kopplades till terrorbrott.

Den 34-årige mannen från Sverige greps den 19 december på flygplatsen Stansted norr om London efter att ha gått av ett plan från Sverige som landade vid 08-tiden samma morgon. Mannen möttes av antiterrorpolis som grep honom, misstänkt för innehav av dokument vars innehåll kunde kopplas till terrorismrelaterad brottslighet. Mannen fördes sedan till polishuset i Essex utanför London där han hölls frihetsberövad med stöd av landets terrorismlagstiftning, uppgav polisen då. 

Inte längre misstänkt

Svenska UD informerades därefter om händelsen och uppgav att mannen, som uppgavs vara hemmahörande i Svealand, hade fått en advokat och konsulärt stöd av ambassaden i London. Även svenska Säpo uppgav strax efteråt att man hade kännedom om gripandet. 

Utredningen leddes av antiterrorenheten vid Metropolitan Police i London. En talesperson för Scotland Yards avdelning för speciella insatser uppger nu för Expressen att mannen inte längre är misstänkt för något brott och därför inte längre sitter frihetsberövad.

– Den 34-årige man från Sverige som greps på Stansted-flygplatsen den 19 december har släppts fri utan vidare åtgärder, säger talespersonen vid Metropolitan Police i London. 

Terrorhotnivån allvarlig

Brittisk polis genomförde under 2017 rekordmånga gripanden för terrorrelaterade brott. Enligt brittiska Home Office greps 400 misstänkta fram till slutet av september förra året, varav 292 kopplades till internationell terrorism. Senast i december greps fyra personer som misstänks ha koppling till ett planerat terrordåd i Storbritannien under julhelgen. 

Sedan terrorattackerna i Manchester och London bedömds terrorhotnivån i landet fortfarande som allvarlig, vilket innebär att en terrorattack är mycket sannolik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!