Den 34-årige mannen från Sverige greps den 19 december på flygplatsen Stansted norr om London. Arkivbild. Foto: Colourbox
Den 34-årige mannen från Sverige greps den 19 december på flygplatsen Stansted norr om London. Arkivbild.  Foto: Colourbox

Svensk man frisläppt efter terrorgripande i London

Publicerad

LONDON. Den svenske man som greps i London före jul har släppts fri, uppger Scotland Yard. 

Mannen misstänktes för innehav av dokument som kopplades till terrorbrott.

Den 34-årige mannen från Sverige greps den 19 december på flygplatsen Stansted norr om London efter att ha gått av ett plan från Sverige som landade vid 08-tiden samma morgon. Mannen möttes av antiterrorpolis som grep honom, misstänkt för innehav av dokument vars innehåll kunde kopplas till terrorismrelaterad brottslighet. Mannen fördes sedan till polishuset i Essex utanför London där han hölls frihetsberövad med stöd av landets terrorismlagstiftning, uppgav polisen då. 

Inte längre misstänkt

Svenska UD informerades därefter om händelsen och uppgav att mannen, som uppgavs vara hemmahörande i Svealand, hade fått en advokat och konsulärt stöd av ambassaden i London. Även svenska Säpo uppgav strax efteråt att man hade kännedom om gripandet. 

Utredningen leddes av antiterrorenheten vid Metropolitan Police i London. En talesperson för Scotland Yards avdelning för speciella insatser uppger nu för Expressen att mannen inte längre är misstänkt för något brott och därför inte längre sitter frihetsberövad.

– Den 34-årige man från Sverige som greps på Stansted-flygplatsen den 19 december har släppts fri utan vidare åtgärder, säger talespersonen vid Metropolitan Police i London. 

Terrorhotnivån allvarlig

Brittisk polis genomförde under 2017 rekordmånga gripanden för terrorrelaterade brott. Enligt brittiska Home Office greps 400 misstänkta fram till slutet av september förra året, varav 292 kopplades till internationell terrorism. Senast i december greps fyra personer som misstänks ha koppling till ett planerat terrordåd i Storbritannien under julhelgen. 

Sedan terrorattackerna i Manchester och London bedömds terrorhotnivån i landet fortfarande som allvarlig, vilket innebär att en terrorattack är mycket sannolik.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag