Här på flygplatsen i Kairo togs mannen i säkerhetskontrollen. Foto: Kamerapress
Här på flygplatsen i Kairo togs mannen i säkerhetskontrollen. Foto: Kamerapress

Svensk man fast i Egypten

Publicerad

En svensk man i 60-årsåldern har stoppats från att resa ut ur Egypten.

Den icke-statliga organisationen han arbetar för uppges vara föremål för en utredning.

– Det är första gången för oss som en svensk inte får resa ut, säger Sveriges ambassadör Malin Kärre till Svenska Dagbladet.

I måndags skulle mannen och hans fru flyga från Kairos internationella flygplats till Larnaca i Cypern, när han inte tilläts gå igenom säkerhetskontrollen.

– Hans fru fick gå igenom, men de sade att han var tvungen att gå åt sidan, och sedan konstaterades att det fanns en anmärkning på honom, och den kunde bara hävas i domstol, säger ambassadör Malin Kärre till Svenska Dagbladet.

Mannen tilläts lämna flygplatsen och behålla sitt pass. Nu bor han hos vänner i landet.

I morgon, onsdag, ska mannen försöka få reseförbudet hävt i domstol. Enligt den svenska ambassaden han inte fått reda på vilken typ av anmärkning som finns mot honom eller om han anklagas för något brott.

Arbetar för välgörenhetsorganisation

Enligt egyptindependent.com arbetar mannen för Evangeliska frikyrkan som finansierar kyrkobyggen. Hans namn finns med på en lista över personer som har utreseförbud, på grund av att de figurerar i utredningar av utländskt finansierade icke-statliga organisationer i Egypten.

Svenska ambassaden uppger att mannen arbetar för en kristen välgörenhetsorganisation som har sin bas i Cypern, och att han besöker Egypten cirka en gång i månaden.

– Själva projektet han håller på med verkar vara väldigt oskyldigt. Det har varit alfabetisering och liknande, säger Malin Kärre till Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag