Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tortyrmördade svensk man – misstänkta försökte fly i Porsche

En svensk man misstänks ha blivit brutalt mördad i ett hus på den spanska solkusten.
Foto: Guardia civil
En svensk man har anträffats brutalt mördad i en stadsdel i Mijas i Spanien.
Foto: Shutterstock

En svensk man i 30-årsåldern har hittats brutalt mördad på spanska solkusten.

En annan svensk lyckades fly när gärningsmännen trodde att även han var död, skriver lokala medier.

Minst en svensk man sitter nu anhållen – efter att ha försökt fly i en Porsche.

Det var vid 19-tiden på fredagskvällen som boende i en stadsdel i Mijas, nära Malaga på den spanska solkusten, slog larm efter att ha hört bråk i ett intilliggande hem.

När polisen kom dit fann man två svenska män – fastbundna och med ett antal skador på kroppen, enligt lokala medier. De ska ha kidnappats och torterats.

Båda hade blivit skjutna och knivhuggna, skriver tidningen La Opinion de Malaga.

Lyckades kravla sig ut

En av männen ska ha dött av sina skador på platsen kort efter att polisen kom dit, den andre uppges ha förts till sjukhus med allvarliga skador.

Enligt tidningen Diario Sur verkade mördarna tro att även den andra personen var död. Han lyckades då krypa ut ur lägenheten och kalla på hjälp. När han fördes till sjukhus hade han sticksår i både armarna och benen, skriver tidningen.

Enligt medieuppgifter i Spanien grep polisen tre svenska medborgare som ska ha varit inblandade i händelsen. UD bekräftar dock bara att en svensk medborgare har anhållits.

– Jag har också sett uppgifter om tre, men vi kan bara bekräfta att en svensk person har frihetsberövats, säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst vid 13-tiden på söndagen.

Den avlidna personen är en man i 30-årsåldern som hör hemma i Svealand, enligt UD. Anhöriga är underättade. Även den svårt skadade personen är en man i 30-årsåldern från Svealand.

Enligt uppgifter till Expressen är de inblandade dömda för ett flertal brott tidigare, i något fall även grova brott.

Kontaktade svensk polis

Den spanska polisen kontaktade polismyndigheten i Sverige efter mordet – och kunde med deras hjälp identifiera en av de misstänkta och det fordon förövarna hade använt.

– Jag kan bekräfta att spansk polis varit i kontakt med svensk polis angående olika uppgifter. I övrigt är det spansk polis som utreder ärendet och jag har inte mer fakta om det, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Polisen i Spanien kunde gripa tre män efter ett samarbete med den svenska polisen.
Foto: Guardia civil

De tre männen försökte förgäves fly från polisen. La Opinion de Malaga skriver att de försökte undvika flera poliskontroller och ställde in sin resa från Malaga till Sverige. I stället ska de ha försökt fly till Marocko – men de kunde nio timmar efter dådet gripas i en bil i San Roque, en stad nära Gibraltar.

Enligt uppgifter till Diario Sur flydde de först i en Porsche, som de sedan satte eld på. Männen greps i en taxi, på väg mot hamnen i Algeciras där det går ta färja över till Marocko.

UD: ”Har kontakt med lokala myndigheter”

De gripna personerna misstänks för mord, mordförsök och olaga frihetsberövande, skriver El Mundo.

Händelsen misstänks ha att göra med en knarkuppgörelse, uppger lokala medier.

Svenska utrikesdepartementet försöker nu få fram mer information kring händelsen.

– Vi har ett konsultat i Malaga där man arbetar intensivt ihop med lokala myndigheter i ärendet, säger Katarina Byrenius Roslund vid UD:s pressjour.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.