"300 000 JUDAR DOG". Den svenska gymnasieläraren förnekar nazisternas folkmord på sex miljoner judar. Han hävdar att det var 300000 som dog. Läraren deltog nyligen i ett seminarium med den franske antisemiten Robert Faurisson.
"300 000 JUDAR DOG". Den svenska gymnasieläraren förnekar nazisternas folkmord på sex miljoner judar. Han hävdar att det var 300000 som dog. Läraren deltog nyligen i ett seminarium med den franske antisemiten Robert Faurisson.

Svensk lärare förnekar folkmord på judar

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska gymnasieläraren förnekar nazisternas folkmord på sex miljoner judar under andra världskriget.
- Det var 300 000, hävdar han.
I dag återgår han till sitt arbete efter en konferens med likasinnade.
Konferensen hölls i Irans huvudstad Teheran 10-12 december. Ökända förintelseförnekare från hela världen, med den franske antisemiten Robert Faurisson i spetsen, närvarade. Där fanns också 35-åringen dataläraren som jobbar på ett gymnasium i Stockholm.

"Gillade inte mig"

Expressen nådde läraren i Iran i går kväll. - Jag höll en föreläsning om demografi. Jag vände ut och in på siffran sex miljoner, förklarar han. När 35-åringen resonerar utgår han från en uppsats som han skrev 1997, efter två års historiestudier på Lunds universitet. - Lärarna blev sura på siffran jag la fram. De gillade inte mig. Om de etablerade historiker som kom fram till sex miljoner mördade judar, säger han: - Alla är urusla på att presentera metoder för sina beräkningar. Vad anser du om att många tycker att dina åsikter är antisemitiska? - Jag förstår inte hur en siffra på sex miljoner kan vara fördomsfri och resonabel, när den räknas fram på ett barnsligt sätt, och 300 000 anses rasistisk.

Olämpligt att delta

Skolans rektor Britt-Marie Johansson: - Vi hade ingen kännedom om vad det var för konferens. Jag anser att det är olämpligt att delta. Riksdagsledamoten Annelie Enochsson (kd): - Jag tror inte på en neutral skola, men gränsen går när man vill förändra historien. Vi kan inte ha sådana lärare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag