Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump lägger ner sina näringslivsråd

En av de som har lämnat näringslivsråden är svensken Inge Thulin.
Foto: LASSE SVENSSON

Svensken Inge Thulin lämnar Donald Trumps näringslivsråd.

Det bekräftar amerikanska 3M, där han är vd.

Efter flera avhopp så meddelar Donald Trump på Twitter att han lägger ned sina näringslivsråd. 

Inge Thulin, vd för 3M har suttit som en av Donald Trumps informella rådgivare i näringslivsrådet. I dag kom uppgifterna från amerikanska 3M om att Thulin avgår från sitt uppdrag. 

Inge Thulin säger i ett uttalande att hållbarhet, mångfald och inkludering hör till hans personliga värderingar och att de är fundamentala för 3M:s vision.

"De senaste månaderna har gett mig möjlighet att reflektera kring mitt engagemang i de frågorna”, säger han i ett pressmeddelande. 

Han säger vidare att han gick med i näringslivsrådet för att lobba för förslag i linje med de värderingarna men att han inte längre att att rådet kommer att uppfylla det syftet. 

”Efter noggrann övervägning tror jag att initiativet inte längre är ett effektivt sätt för 3M att fördjupa dessa mål. Som ett resultat avgår jag i dag från Manufacturing Advisory Council", står det I uttalandet.

Han avslutar pressmeddelandet på följande vis: 

"3M fortsätter att jobba för en miljö som stöder hållbarhet, mångfald och integration. Jag är fast besluten att bygga ett företag som förbättrar liv i alla hörn av världen."

Trump lägger ner råden

Flera personer har lämnat rådet och på onsdagskvällen meddelade Donald Trump på Twitter att han lägger ned sitt näringslivsråd.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/897869174323728385

Under gårdagen hotade Donald Trump medlemmarna genom att understryka att alla som hoppar av är utbytbara. Det här skapade en motsatt reaktion mot var presidenten tänkt sig och ännu fler hoppade av. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/897478270442143744

En av de som valde att lämna efter presidentens tweet var, Scott Paul, vd för Alliance for American Manufacturings.

https://twitter.com/ScottPaulAAM/status/897482381275283456

Även Richard Trumpka, AFL-CIO:s vd valde att avgå, med ett väldigt tydligt pressmeddelande under tisdagen. 

https://twitter.com/RichardTrumka/status/897575417430896645

Efter meddelandet om att råden läggs ner rewteedade Donald Trump en tweet från Jacob Wohl, vd för Montgomery Assets. Tweeten hyllade Trump och Wohl menar att Donald Trump ensam förbättrat landets ekonomi. 

https://twitter.com/JacobAWohl/status/897871439272960000

Svensk kampanj har jobbat för Thulins avgång

Organisationen "Skiftet", startade under morgonen en kampanj för att uppmana Thulin om att avgå från sin post, efter Donald Trumps uttalanden efter dådet i Charlottesville. "Skiftet" har ansett och anser att avgången är nödvändig för att visa att Thulin inte tolererar den sortens beteende. 

– Vi såg att hur Trump hanterade och betedde sig efter att nynazistiska terrorister mördar folk i hans land, säger Robin Zachari kanslichef vid "Skiftet". 

Strax innan beskedet kom hade över 600 personer skrivit under namninsamlingen och har också uppmanat folk att skicka mejl till Thulin om avgångskrav. 

– Vi tror att den här rådgruppen kommer att kollapsa. Det är nog som ett hus och der är bäst att gå ur innan det kollapsar. Då kan ha behålla värdigheten för företaget och aktieägarna, sa Robin Zachari strax innan beskedet. 

Vad har du att säga nu efter beskedet om att Thulin lämnar sin post? 

– Jag är jätteglad så klart och stolt över de hundratals som mejlat honom under dagen, det visar att tryck fungerar. Cyniker hade fel i dag och det är vi glada för, säger Robin Zachari.

De här medlemmarna hoppade av näringslivråden

Totalt lämnade sju av 37 medlemmar rådet på tre dagar, innan Donald Trump meddelade att han lägger ner det. 


Kenneth Frazier, Mercks vd valde att avgå först av alla i måndags på grund av händelserna i Charlottesville. 


Kevin Plank, Sporting-goods vd avgick också under måndagen. Hans orsak var att hans företag ”engagerar sig i innovation och sport, inte politik.”


Brian Krzanich, Intels vd, var den tredje som släppte ett uttalande.

”Jag avgår för att belysa den allvarliga skada som vårt delade politiska klimat orsakar på kritiska frågor”, sa han i ett uttalande. 


Scott Paul, Alliance for American Manufacturings vd, svarade på Trumps tweet om att alla i rådet var utbytbara genom att twittra tillbaka.

” Jag drar mig tillbaka från rådet för att det är rätt sak för mig att göra”, twittrade Paul under tisdagen. 


Richard Trumka, AFL-CIO:s vd, valde också att lämna efter tweeten.

"Vi kan inte sitta i ett råd som tillåter inhemsk terrorism", var hans uttalande.


Denise Morrison, vd för Campbell Soup Company var den femte att lämna rådet. Hon valde att kritisera Trumps uttalanden om att "båda sidor" var att skylla efter dådet i Charlottesville. 

"Rasism och mord är otvetydigt förkastliga och är inte moraliskt likvärdiga med något annat som hände i Charlottesville."


Inge Thulin, vd för M3, avgick under onsdagseftermiddagen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.