Enligt lokala medieuppgifter ska svenskan ha dödats i samband med ett rån. Foto: Emilio Campos
Enligt lokala medieuppgifter ska svenskan ha dödats i samband med ett rån. Foto: Emilio Campos

Svensk kvinna hittad mördad i Sydamerika

Publicerad

En svensk kvinna har blivit rånmördad i Peru - hon hittades strypt och bunden.

Motivet bakom mordet kan handla om en borttappad mobiltelefon.

Svenskan utlyste en hittelön för telefonen.

Nu tror polisen att kriminella lockades av belöningen och dödade kvinnan

Uppgifterna om vad som hänt är knapphändiga, men svenska UD bekräftar att en svensk kvinna som var bosatt i Peru, dog där den 16 februari.

Enligt medieuppgifter i Peru ska de ha handlat om ett rånmord.

En lokal tidning skriver att upprinnelsen till mordet ska vara att den svenska kvinnan förlorat sin mobiltelefon. Hon ska då bland annat via radiostationer ha utfäst en belöning på 1000 soles (drygt 2500 kronor) till den som kunde återlämna telefonen. Skälet till att den var så viktig var att den innehöll fotografier och andra uppgifter som hon ville ha kvar.

Enligt tidningen spekulerar polisen i att kriminella som kan ha lockats av pengarna kan ha kontaktat kvinnan och ljugit och sagt att de hade telefonen och levererat den till hennes hem. Enligt medieuppgifterna ska det ha handlat om två eller tre förövare.

I hemmet ska hon senare ha hittats strypt, bunden till händer och fötter och med en trasa i munnen, som användes för att förhindra henne att ropa på hjälp.

"Kan inte lämna ut sådana uppgifter"

Kvinnan bodde i en isolerad del av Peru sedan sex år tillbaka. Hon ska ha flyttat dit efter att hon förälskat sig i landskapet. Enligt grannar var hon en snäll och omtyckt person.

På det svenska konsulatet i Lima är man förtegen och man har inte mycket information att ge.

– I den här typen av ärenden får man vända sig till UD, vi kan inte lämna ut några sådana uppgifter, säger Anna-Sofia Alegre vid konsulatet.

UD bekräftar att en svensk kvinna i 60-årsåldern har omkommit i Peru, men vill inte ge några detaljerade uppgifter om dödsfallet.

– Hennes anhöriga är underrättade, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst.

Åldern svenska UD uppger - 60-årsåldern - är inte densamma som tidningen i Peru berättar om. Tidningen skriver att kvinnan är i 40-årsåldern.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag