Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk kvinna gripen på Gatwick – misstänks för terrorbrott

Foto: SANG TAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EPA / TT NYHETSBYRÅN

En svensk kvinna har gripits på flygplatsen Gatwick i Storbritannien efter misstanke om terrorbrott, uppger The Independent.
Kvinnan uppges vara i 40-årsåldern och ska ha kommit med ett flyg från Italien.

Enligt The Guardian har kvinnan kopplingar till IS.

Kvinnan ska ha gripits efter att hennes flyg från Italien landat på flygplatsen Gatwick i London vid 14.15-tiden på torsdagen.

Enligt polisen ska kvinnan vara i 40-årsåldern och ha svensk medborgarskap, skriver Huffington Post.  

Hon misstänks nu för terrorbrott genom uppdrag, förberedelse eller anstiftan till terroristhandlingar.

The Independent skriver att kvinnan ska ha kopplingar till islamistisk extremism. Enligt The Guardian har hon kopplingar till IS.

”Hon greps under terrorlagen och hålls nu i förvar hos polisen”, skriver en talesperson för polisens sektion för terrorbekämpning i Storbritannien i ett uttalande.

SVT skriver att hon i ett första skede kan hållas i gripen i som mest 48 timmar - därefter behöver polisen ansöka om förlängt frihetsberövande om dom vill fortsätta utredningen - eller framföra en formell brottsanklagelse.

Magnus Ranstorp: ”Det är allvarligt”

Terrorexperten Magnus Ranstorp konstaterar att misstanken mot kvinnan kan handla om ett brett spektrum av brott under den brittiska terrorlagen.

– Det kan vara allt ifrån att hon är en del av förberedelse till terrorbrott, till att hon försökt eller varit ansluten till IS, till att hon har material i sin dator som är terrormanualer eller terrorpropaganda, säger han till Expressen Tv.

Att personer grips i Storbritannien under misstankar om terrorbrott uppges vara ganska vanligt. 

Storbritannien, tillsammans med Frankrike och Tyskland, listat som de länder som har högst beredskap vad det gäller terrorbekämpning.

– De är inte del av Schengen vilket innebär att det är en ganska omfattande gränsbevakning. Britterna är duktiga på det, inte bara för att de är en stark aktör i terrorbekämpning men också för att de har lager på lager av åtgärder som försvårar för folk att åka in. De är väldigt noga med vilka som åker in i landet, säger Magnus Ranstorp till Expressen Tv.

Han fortsätter:

– Men det är allvarligt, de har ett väldigt skarpt läge. Det är många försök till terrorbrott där och många upptäckta planer.

Expressen har sökt utrikesdepartementet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.