Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk kvinna fängslad i Sydafrika – UD bekräftar

Anklagad för narkotikasmuggling

En svensk kvinna i 70-årsåldern sitter fängslad i Sydafrika anklagad för att ha försökt smuggla narkotika.

UD bekräftar uppgifterna.

– UD känner till att en svensk medborgare har frihetsberövats, säger Anton Dahlquist, kommunikatör på UD:s presstjänst.

Det är sydafrikanska News 24 som rapporterar om händelsen.

Nyhetssajten skriver att ”en äldre resenär på den internationella flygplatsen i Johannesburg hade heroin gömt i sitt handbagage”.

Det konstaterar det sydafrikanska Skatteverket, South African Revenue Service (SARS). Anledningen till att SARS är inkopplat är att man ansvarar för frågor rörande olaglig import och export.

– Den svenska kvinnan ska vara rullstolsbunden, och hade biljett för att flyga till ett land i Centraleuropa när tullpersonal valde att gå igenom hennes handbagage, säger Sicelo Mkosi, talesperson för SARS, till News 24.

Tullpersonalen hittade en ”pudrig substans”, som senare visade sig vara heroin. Värdet uppskattas till motsvarande 350 000 svenska kronor.

Sicelo Mkosi förklarar att kvinnan arresterades anklagad för droginnehav och försök till smuggling.

UD bekräftar händelsen

Att det gäller en svensk medborgare bekräftas av UD.

– UD känner till att en svensk medborgare i 70-årsåldern har frihetsberövats i Sydafrika. Personen lämnas konsulärt stöd av ambassaden i Pretoria. Personen är hemmahörande i Svealand, säger Anton Dahlquist, kommunikatör på UD:s presstjänst.

Rättegången är beräknad att hållas i Pretoria, Sydafrikas administrativa huvudstad, i september.