Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk kvinna död efter skönhetsingrepp i Turkiet

Svensk kvinna död efter skönhetsingrepp i Turkiet.
Kvinnan åkte till Istanbul för att utföra skönhetsingreppet. Foto: Edward Olive / reservados.
Det svenska företaget som samordnat kvinnans resa skriver om händelsen på Instagram

En svensk kvinna i 40-årsåldern har dött efter en skönhetsoperation i Istanbul.

Det bekräftar kliniken för Expressen.

– Det stämmer. Tyvärr dog hon några dagar efter operationen, uppger en i personalen på den aktuella kliniken. 

Den svenska kvinnan, som är hemmahörande i Svealand, ska ha åkt till Turkiet förra veckan för att genomföra sin operation. 

Enligt uppgifter ska hon ha åkt ner tillsammans med ett svenskregistrerat plastikkirurgiföretag. Företaget samordnar resor till Turkiet för personer som vill göra skönhetsingrepp utomlands. 

Under måndagen bekräftade utrikesdepartementet att kvinnan i 40-årsåldern har avlidit. Men vill inte gå in på detaljer kring dödsfallet.

– Det jag kan säga är att hon har dött i Turkiet och att hennes familj är underrättade. Men vi uttalar oss aldrig i enskilda ärenden, säger Buster Mirow Emitslöf, på UD:s presstjänst.

En anställd på den aktuella kliniken i Istanbul uppger att kvinnan dog efter operationen. 

– Det enda jag kan säga just nu är att det inte var under själva operationen som hon dog.

Kliniken har vidare bett om att få återkomma gällande ytterligare kommentarer.

Ägaren: Kommer meddela alla

Ägaren till det svenska företaget som samordnat kvinnans resa och operation i Istanbul har inte svarat på Expressens samtal men skriver i ett sms:

”Vi väntar just nu på svar från kliniken och sjukhuset. När vi vet så kommer vi meddela alla”

På företagets Instagram har man gått ut med information och bekräftar dödsfallet. Man skriver vidare att prover ska tas och att händelsen ska utredas.

Det svenska företaget har på sina sociala medier flera gånger samarbetat med svenska influencers och samordnat resor till Turkiet. 

När Expressen pratar med en anställd på en av företagets samarbetskliniker i Istanbul har de nåtts av beskedet.

– Vi har hört talas om det.

Unga åker utomlands för att operera sig 

De senaste åren har antalet personer som åker till bland annat Turkiet för att göra plastikoperationer ökat. Bland annat eftersom det ofta är billigare än vad det är i på kliniker i Sverige och i vissa fall utför man också ingrepp som inte alla kliniker i Sverige erbjuder. 

På sociala medier har det blivit populärt för svenska influencers att marknadsföra sina skönhetsingrepp och har ibland livesänt från sina operationer på instagram. Företag har också gett ut rabattkoder till skönhetsingrepp, något som har blivit hårt kritiserat. 

Riikka Veltheim, som är plastikkirurg på Akademikliniken i Sverige, har tidigare förklarat eventuella risker med skönhetsingrepp utomlands. 

– Den största risken om du hamnar hos en oseriös aktör är att operationen inte utförs på ett professionellt sätt, att du utsätts för antibiotikaresistenta bakterier (MRSA) som är mycket vanligare utomlands än i Sverige och att du får komplikationer efter din operation som du inte kunnat förutse.

Enligt Veltheim är det oftast det lägre priset utomlands som lockar folk att operera sig utanför Sverige.

– Ofta missbedömer man den slutliga kostnaden för operationen och får man komplikationer efteråt och vänder sig till en svensk plastikkirurg så innebär det stora merkostnader.

Svenska plastikturister riskerar sina liv

Så farliga är skönhetsingreppen i Thailand

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Sex stora nyheter sammanställda i ett nyhetsprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.