Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk journalist försvunnen i IS-område

Mannen uppges ha försvunnit i närheten av den turkiska staden Gazientep. Det är ett gränsområde som kontrolleras av terrorgruppen IS.

En svensk journalist är försvunnen i gränsområdet mellan Syrien och Turkiet.

Området kontrolleras av terrorgruppen IS.

Planen var att flyga hem i början av veckan - nu har han inte hörts av på flera dagar, enligt uppgifter till Expressen.

Den försvunne mannen är en frilansjournalist i 30-årsåldern som i flera omgångar har rapporterat om den pågående konflikten i Syrien och Irak.

Hans plan den här resan var, enligt uppgift till Expressen, att ta sig in i Syrien via den turkiska staden Gaziantep. På den syriska sidan kontrolleras gränsområdet av terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Senaste gången någon hade kontakt med honom ska ha varit för fyra dagar sedan.

Oron för att han ska vara försvunnen har förstärkts av att han var bokad på en resa hem från Turkiet i början av den här veckan.

Varken UD eller polisens nationella operativa avdelning NOA vill på fredagskvällen kommentera uppgifterna.

Peo Österholm är journalist på Folket i bild och hyr ut ett rum till frilansjournalisten.

– Han har gjort flera resor i området och gjort reportage. Jag har väldigt stort förtroende för honom och han har genomgått säkerhetsutbildning för journalister, säger han.

I oktober i fjol var han en av de sista utländska journalisterna som lämnade kurdiska Kobane när IS gick till angrepp.

Tidigare gripits av turkisk gränspolis

På sin blogg skriver journalisten att han under en tidigare resa gripits av turkisk gränspolis med dragna vapen i samband med att han, i skydd av mörkret, försökte ta sig ut ur Kobane.

Med dragna vapen

En vän till mannen berättar att de lärde känna varandra när båda arbetade som utrikesansvariga i Vänsterpartiets lokalavdelning i staden där han bor.

– Senare blev han intresserad av kurdfrågan, som jag ansvarade för, och berättade att han ville åka ner. Jag hjälpte honom att åka ner och bidrog med de kontakter jag hade där nere. Jag så rädd för vad som ska hända honom.

Samhällsdebattören Kurdo Baksi känner frilansjournalisten sedan ett år tillbaka. Enligt Baksi, som under fredagskvällen var i kontakt med kurdiska ledare i Kobane, ska journalisten inte ha blivit tillfångatagen av IS.

– Han ska vara kontaktbar i morgon. Jag blev väldigt lättad när jag hörde att det inte var IS, säger Baksi.

"Respekt för journalistens säkerhet"

Frilansjournalisten har själv uppgett att han arbetade på uppdrag av bland andra SSU:s tidning Frihet och tidningen Dagens ETC, vars chefredaktörer väljer att inte kommentera uppgifterna på fredagseftermiddagen.

– Jag avböjer att kommentera i nuläget. Det handlar om respekt för journalistens säkerhet, säger Andreas Gustavsson på Dagens ETC.

Han arbetade också för tidningen Arbetaren, vilket bekräftas av redaktionssekreteraren Cecilia Irefalk.

– Jag hade kontakt med honom senast i början av februari. Men vi har hört från personer som arbetade nära honom att det inte är någon fara med honom, säger hon.

Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, uppger i en kommentar på SJF:s hemsida att förbundet haft kontakt med UD. De skriver också att uppgifterna om journalistens försvinnande inte är bekräftade.

− Vi kommer att fortsätta ha kontakt med kolleger och UD för att så snart som möjligt kunna lokalisera journalisten. I övrigt finns det ingen anledning att spekulera om vad som kan tänkas ha hänt innan vi har mer fakta på bordet, säger han.

Expressen har varit i kontakt med frilansjournalistens familj som i nuläget inte vill kommentera händelsen.